Ο βιαστής των 10 γυναικών που σόκαρε με τον κυνισμό του

ο-βιαστής-των-10-γυναικών-που-σόκαρε-με-τ-810647

Πόρτα εξόδου από τα σωφρονιστικά καταστήματα, στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών, ανοίγει σε βαρυποινίτες ο γνωστός ως «Νόμος Παρασκευόπουλου».Ο Νόμος, ο οποίος συχνά πυκνά απασχολεί την κοινωνία και την επικαιρότητα για τις παρενέργειες και τα τρωτά σημεία του, επιστρέφει σε «πρώτο πλάνο», αλλά αυτή τη φορά υπό διαφορετικό -ευτυχώς- πρίσμα.

Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου κλήθηκε πρόσφατα να εξετάσει την αίτηση υφ’ όρον απόλυσης ενός βαρυποινίτη, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης σε σωφρονιστικό κατάστημα της Μαγνησίας. Ενός κατηγορούμενου για δέκα συνολικά βιασμούς γυναικών.

Τα διαδικαστικά στάδια που προηγήθηκαν της εισόδου της αίτησης στο Συμβούλιο, με βάση τις προβλέψεις του Ν. Παρασκευόπουλου, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της υφ’ όρον απόλυσης του κατ’ εξακολούθηση βιαστή. Το Δικαστικό Συμβούλιο, όμως, ισορρόπησε τη ζυγαριά… Εκτός των τυπικών, πέρασε στα ουσιώδη. Κάλεσε τον «με καλή διαγωγή» βαρυποινίτη σε ακρόαση. Σημειωτέον ότι ο νόμος δίνει την ευχέρεια στον κρατούμενο να δεχθεί ή να αρνηθεί την κλήση των Δικαστών, και στη δεύτερη περίπτωση να καταθέσει τις απόψεις του με υπόμνημα.

Ο βαρυποινίτης, ωστόσο, δέχθηκε να παρουσιαστεί. Η κυνικότητα των απαντήσεών του, η σοκαριστική παραδοχή του ότι βίασε τις γυναίκες, αλλά δεν τις έκανε κακό, καθώς δεν τις σκότωσε (!), έδωσε νέα τροπή στην αίτησή του. Διαπιστώθηκε όχι μόνο παντελής έλλειψη μεταμέλειας, αλλά ούτε ίχνος συναίσθησης των πράξεων του παραλίγο αποφυλακισθέντα. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με μια πρωτοποριακή απόφαση απέρριψε την αίτηση του βαρυποινίτη. Το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ είναι αποκαλυπτικό.

Οιευεργετικές για εκατοντάδες βαρυποινίτες διατάξεις του νόμου έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες πολιτικές συγκρούσεις. Εχουνφέρει τις διωκτικές αρχές αντιμέτωπες με πρόωρα αποφυλακισθέντες κακοποιούς, οι οποίοι κατέληξαν να διαπράττουν εκ νέου εγκληματικές πράξεις. Η Ελληνική Αστυνομία έχει χαρακτηρίσει αδιανόητο να συλλαμβάνονται εγκληματίες, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τον νόμο αποφυλακίζονται και επιστρέφουν ανενόχλητοι σε νέες εγκληματικές πράξεις.

Την ίδια ώρα, η Ενωση Εισαγγελέων, από πολύ νωρίς, προειδοποιούσε για τις αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια τάξη από την εφαρμογή του νόμου, καλώντας την Πολιτεία σε εναλλακτικές λύσεις αποσυμφόρησης των φυλακών.

Όμως, και ο ίδιος ο Νίκος Παρασκευόπουλος έχει εμφανιστεί να παραδέχεται τα αρνητικά σημεία του νόμου. Ο νόμος έχει έκτακτο χαρακτήρα. Μετά την τελευταία παράταση που έλαβε η ισχύς του εκπνέει στις 28 Αυγούστου 2018. Ας πρόκειται για την τελευταία που έλαβε, ώστε να μη μετατραπεί από προσωρινός σε μόνιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου