ΤΟΠΙΚΑ

Ελπιδοφόρες θεραπείες της κολπικής μαρμαρυγής

ελπιδοφόρες-θεραπείες-της-κολπικής-μ-24777

Χαρακτηρίζεται επικίνδυνη, ύπουλη και απρόβλεπτη. Πρόκειται για την κολπική μαρμαρυγή -η καρδιακή δηλαδή αρρυθμία, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις-, η οποία, ωστόσο, είναι πλέον αντιμετωπίσιμη μέσω ελπιδοφόρων θεραπειών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Για τη νέα σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία θεωρείται σήμερα το ισχυρότερο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, μίλησε στη διάρκεια του μεγάλου καρδιολογικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στον Βόλο, η καρδιολόγος κα Ευαγγελία Χριστοφοράτου, επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος υπερήχων καρδιάς και του τμήματος βηματοδοτών – απινιδωτών της Βιοκλινικής Αθηνών.

Το 13ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών Καρδιολογίας (ΠΙΕΔΚΑΡ) πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 30 Απριλίου 2018 στον Βόλο, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Valis». Πρόκειται για ένα από τα περισσότερο γνωστά και καθιερωμένα καρδιολογικά συνεδρία στον ελληνικό χώρο.

«Στο συνέδριο αυτό είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής με επεμβάσεις κατάλυσης (ablation). Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία καρδιακή αρρυθμία που αποκτά απειλητικές διαστάσεις, καθώς αφορά περίπου το 3% του γενικού πληθυσμού, με ποσοστά που αυξάνονται όσο αυξάνεται η ηλικία. Σχετίζεται με την αύξηση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας, με έντονα συμπτώματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με την άνοια και με τη μειωμένη επιβίωση», τονίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η καρδιολόγος κα Ευαγγελία Χριστοφοράτου.

«Η κατάλυση είναι μία θεραπευτική επιλογή που δεσπόζει στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, ειδικά τα τελευταία χρόνια», συνεχίζει η κα Χριστοφοράτου και περιγράφει: «Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που σκοπό έχει να απαλλάξει τον ασθενή από αυτήν την αρρυθμία. Σήμερα η κατάλυση θεωρείται το ισχυρότερο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Ωστόσο, πρόκειται για μία σύνθετη επέμβαση που πρέπει να γίνεται σε κέντρα με πολυετή εμπειρία της επεμβατικής ομάδας, κατάλληλες υποστηρικτικές δομές και προηγμένο εξοπλισμό. Στη Βιοκλινική Αθηνών διαθέτουμε ένα πρότυπο κέντρο για τη διενέργεια αυτών των επεμβάσεων, που κατατάσσεται, βάσει των εθνικών σειρών καταγραφής, στα κορυφαία της χώρας».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε η εμπειρία της ομάδας της σε τεχνικές χαρτογράφησης, «που μας αποκαλύπτουν τον μηχανισμό της κολπικής μαρμαρυγής και μας οδηγούν στη θεραπεία της», όπως τονίζει.

Επιπρόσθετα, έγινε συζήτηση για τεχνικές που μπορούν να εξασφαλίζουν την αποφυγή των επεμβατικών επιπλοκών. «Μια πολύ σημαντική εξ αυτών, που χρησιμοποιούμε στο τμήμα μας, είναι η χρήση του ενδοκαρδιακού υπερήχου», εξήγησε η διακεκριμένη καρδιολόγος, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Με έναν ειδικό καθετήρα που εισάγεται εύκολα στο εσωτερικό της καρδιάς μπορούμε να απεικονίσουμε υπερηχογραφικά και με μεγάλη λεπτομέρεια τις καρδιακές δομές. Κατά αυτό τον τρόπο, διενεργούμε με ευκολία ένα από τα τεχνικώς απαιτητικότερα βήματα της επέμβασης, που είναι η παρακέντηση του ωοειδούς τρήματος, μιας λεπτής μεμβράνης ανάμεσα στον δεξιό από τον αριστερό κόλπο της καρδιάς.

Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής, μπορούμε να μιλάμε για την αποτελεσματικότερη μέθοδο στη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, με σχεδόν μηδενικό επεμβατικό κίνδυνο σε έμπειρα κέντρα.

Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στους ασθενείς μας είναι πως σήμερα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο την κολπική μαρμαρυγή, αρκεί η εκτίμηση από ειδικούς να γίνεται εγκαίρως, πριν η ύπουλη αυτή αρρυθμία προλάβει να προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες».

Περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στον ιστότοπο www.eponline.gr

Σύντομο βιογραφικό

Η Ευαγγελία Χριστοφοράτου είναι καρδιολόγος, αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία εισήχθη μέσω Πανελληνίων εξετάσεων και έλαβε την ειδικότητα της Καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Από το 2012 εργάζεται στην Βιοκλινική Αθηνών ως υπεύθυνη του Τμήματος Βηματοδότησης, ενώ το 2017 ανέλαβε την Επιστημονική Διεύθυνση του Τμήματος Υπερήχων Καρδιάς. Από το 2005 έως σήμερα είναι Επιστημονική Συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο, με πλούσιο κλινικό έργο και ενεργό συμμετοχή στην εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής και ειδικευομένων Ιατρών.

Η Ε. Χριστοφοράτου έχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στις Νεότερες Τεχνικές Υπερήχων Καρδιάς (Stress Echo, Διοισοφάγειο Υπερηχογράφημα, κ.α.) διενεργώντας υψηλό όγκο περιστατικών, στο Κέντρο στο οποίο προΐσταται, ενώ παράλληλα έχει αξιόλογο ερευνητικό και διδακτικό έργο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2005 έως το 2016 εργάσθηκε ως Καρδιολόγος της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, ενώ την περίοδο 2008-2012 διατέλεσε συνεργάτης του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας – Βηματοδότησης του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, διενεργώντας πολυάριθμες εμφυτεύσεις καρδιακών συσκευών (βηματοδοτών, απινιδωτών, αμφικοιλιακών συστημάτων).

Είναι ενεργό μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών και έχει αξιόλογο ερευνητικό έργο επιστημονικών ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων όπως και συνεχή παρουσία με ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Επίσης, έχει ενεργό επιστημονική συμμετοχή σε ευρείας κλίμακας κλινικές καρδιολογικές μελέτες που διενεργούνται στον ελληνικό πληθυσμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου