Στο όνομα του ασύλου

στο-όνομα-του-ασύλου-312613

Τοίχο απομόνωσης στους φωνασκούντες, οι οποίοι επιδιώκουν με απειλές να ανακόψουν ένα έργο πνοής για τους φοιτητές και τον Βόλο, ύψωσε χθες με τη δυναμική παρουσία της στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής η κοινωνία του Βόλου, δηλώνοντας στήριξη στη Σύγκλητο και στέλνοντας το μήνυμα ότι η πόλη δεν τρομοκρατείται.

Στο όνομα του ασύλου, η μικρή ομάδα διαμαρτυρόμενων παρέμεινε στην αίθουσα της ανοιχτής εκδήλωσης. Στο όνομα του ασύλου, έμεινε για να συνεχίσει ανενόχλητα να ενοχλεί και να συμμετέχει σε έναν δημόσιο δημοκρατικό διάλογο με αντιδημοκρατικό τρόπο, άλλοτε με συνθήματα, άλλοτε με κραυγές και γιουχαΐσματα και άλλοτε με επίμονες κόρνες.

Στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού ασύλου (ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών), είχαν πρόσκληση στο βήμα να τοποθετηθούν και να αναλύσουν τους λόγους, για τους οποίους επιδιώκουν να στερήσουν νέες σύγχρονες υποδομές από 3.000 φοιτητές. Ουδείς, όμως, αποδέχθηκε την πρόσκληση-πρόκληση, και οι λίγοι περιορίστηκαν σε έναν και μόνο… αντίλογο. Της παρεμπόδισης, να μιλήσουν μεταξύ τους οι πολλοί.

Στο όνομα του ίδιου ασύλου, στην εκδήλωση έκανε ηχηρή την παρουσία της η λαμπρή φοιτητική ομάδα «Κένταυρος». Της δημιουργίας, της προκοπής και της προόδου, της προσφοράς και του μέλλοντος, της ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης της φωνής του Πανεπιστημίου. Ένα πανεπιστημιακό άσυλο, δύο πρόσωπα.

Στο πλαίσιο αυτού του ασύλου, πάντως, στο οποίο κάθε οπτική γωνιά της δημοκρατίας μπορεί να βρει καταφύγιο, νίκησαν χθες οι δημοκρατικές διαδικασίες. Η προσπάθεια των ελαχίστων να διαλύσουν τη μεγάλη εκδήλωση έπεσε στο κενό. Το σχέδιο του Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε και το θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς ακροατηρίου έδειξε ότι ο Βόλος βρίσκεται στο πλευρό της Συγκλήτου, η οποία έχει γίνει στόχος απειλών από καταληψίες των χώρων, όπου πρόκειται να ανεγερθούν τα νέα κτίρια της Πολυτεχνικής.

«Ούτε στον Μεσαίωνα δεν είχαν τέτοιο φανατισμό ενάντια στη γνώση και τη μόρφωση». Καταχειροκροτήθηκαν τα λόγια του πρύτανη, προς όσους με ακρότητες επιχειρούν να επιβάλλουν τη δική τους μειοψηφική άποψη, στο όνομα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου