Ο φασισμός επελαύνει

ο-φασισμός-επελαύνει-593366

Στη ρημαγμένη από τα οικονομικά προβλήματα χώρα, τα λουριά της κοινωνίας μας με τις αξίες αρχίζουν να σπάνε. Ο θόρυβός τους εκκωφαντικός και τα αποτελέσματα σοκάρουν και τρομοκρατούν. Φοβίζει ο τρόπος που μεγάλο μέρος των πολιτών, όλοι εκείνοι οι …άμοιροι ευθυνών για το κατάντημά μας, βρίσκουν τρόπους για να κρίνουν και να επικρίνουν. Δημιουργεί τον απόλυτο τρόμο η στάση που κρατούν κοντά στους μεγαλύτερους, νεαρής ηλικίας άτομα, στα οποία υποτίθεται ότι προσδοκά να ποντάρει η χώρα μας το μέλλον της.

Εύκολα λόγια του καναπέ, ύβρεις, ανεπάρκεια βαθύτερης γνώσης και σκέψης, επιδερμικές αναλύσεις και στάση ζωής που θέλει για «όλα να φταίνε οι άλλοι». Βασικό όπλο αυτής της νέας πολιτικής τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σ’ αυτά που ο καθένας στο πλαίσιο της «δημοκρατίας» θεωρεί ότι γίνεται αφέντης. Οι εξουσίες του τον ικανοποιούν. Τα like που συγκεντρώνει τονώνουν το ηθικό του για μία ακόμη ημέρα που πέρασε και κατάφερε να βγει από την αφάνειά του. Βρίσκει και συνομιλητές, οι οποίοι θα του δώσουν αξία και θα τον κάνουν να αισθανθεί ότι είναι σημαντικός.

Πρόκειται, όμως, για έναν κοινό συκοφάντη ή μάλλον τρομοκράτη. Διότι έχει γεμίσει με τα δικά του σκουπίδια αυτόν τον ατελείωτο βόθρο του facebook. Έχει βάλει το δικό του λιθαράκι σε μία κοινωνία που δείχνει αδύναμη πλέον να αντισταθεί στην ισοπέδωση κάθε αξίας και ηθικής. Πίσω του έχει αφήσει συντρίμμια. Αλλά και μια απέραντη βουβαμάρα εκείνων των δημοκρατικών δυνάμεων και θεσμών που δεν τόλμησαν να μιλήσουν, να αντισταθούν και να ορθώσουν τοίχο στο κατάντημα. Το οποίο, σ’ αυτές τις συνθήκες, είναι βέβαιο ότι θα έχει επανάληψη. Και θα χτυπήσει την πόρτα του επόμενου.

Ένα βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, απεικονίζοντας έναν πολιτικό μας σε νεαρότερη ηλικία σε beach bar. Έσπασε «ταμεία» η θέασή του, βρήκαν τροφή ορισμένα ΜΜΕ και οι μωρές παρθένες, εκείνες που δεν παραστράτησαν ούτε μια φορά στη νεαρή τους ηλικία, όλοι εκείνοι που στα νιάτα τους δεν ήπιαν, δεν μέθυσαν, δεν έφτασαν σε ακραίες καταστάσεις, πήραν μία – μία το λίθο για να βάλλουν…

Υποκρισία στο μεγαλείο της, με όλους εκείνους των …κατηχητικών που άρχισαν να κρίνουν και έπεσαν να κατασπαράξουν ό,τι έβρισκαν από το πρόσωπο που έθεσαν στο στόχο τους.

Η ανθρωποφαγία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες, με τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου ανενόχλητους. Στα χέρια τους έπεσε ένα βίντεο από μία εποχή πολύ μακρινή, περίπου προ δεκαετίας, και άσχετη με τη δράση και τη δραστηριότητα του πολιτικού. Τα προσωπικά δεδομένα πήγαν περίπατο, εάν πρόκειται για υπόθεση εκβιασμού ή οτιδήποτε άλλο παραμένει αδιερεύνητο και καμία παρέμβαση από εισαγγελικές ή άλλες αρμόδιες αρχές δεν έγινε μέχρι στιγμής γνωστή.

Ο πολιτικός του χώρος τον άφησε ανυπεράσπιστο, και το κόμμα του τοπικά είναι εκκωφαντικά απών από αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο.

Οι κατά τα άλλα λαλίστατες δημοκρατικές φωνές της πόλης μας, ευαίσθητες στο καθετί, μπροστά σ’ αυτό το πραγματικά θλιβερό γεγονός σιώπησαν. Γιατί άραγε; Μήπως θεωρούν ότι αφορά μόνο σε ένα πρόσωπο; Ολους μας αφορά, το ίδιο το δημοκρατικό μας σύστημα.

Αν δεν είναι αυτό φασισμός και τρομοκρατία, τότε τι είναι; Διότι ο τρομοκράτης μπορεί να σκοτώσει με σφαίρες και βόμβες, αλλά το ίδιο μπορεί να πράξει πλέον και με παρόμοιες αναρτήσεις ή δημοσιεύματα. Σ’ αυτό τον σύγχρονο πόλεμο που απειλεί τα θεμέλια της κοινωνίας μας, η σιωπή και η απάθεια δεν χωρούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου