Σε αναμονή με τον ΕΝΦΙΑ των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ελλείψει αρχείων…

σε-αναμονή-με-τον-ενφια-των-φιλανθρωπι-780976

Ηξεις, αφίξεις ο υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» και κατά συνέπεια όλα τα ιδρύματα της χώρας, τα οποία παρέχουν, υπό ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, σημαντικό έργο.

Ναι μεν, θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα ιδρύματα, «διότι γνωρίζουμε το σημαντικό έργο που προσφέρουν», αλλά από την άλλη, τι να κάνουμε «δυστυχώς βρισκόμαστε σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια, μακάρι να είχαμε μεγαλύτερη δυνατότητα, γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε αυτές τις ρυθμίσεις», ήταν όσα ακούσαμε από τα χείλη του υπουργού.

Ακούγεται τουλάχιστον απαράδεκτη, σε μια χώρα που έχει υποστεί μεγάλους οικονομικούς και κοινωνικούς κραδασμούς, η παραδοχή με κάθε επισημότητα ότι δεν υπάρχει καταγραφή –ακόμη(;)- των Νομικών Προσώπων που παρέχουν κοινωφελές έργο. Αυτό ανέφερε χθες ο Τρ. Αλεξιάδης, κάτι που μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «τεχνικό πρόβλημα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατάλογος με τα νομικά πρόσωπα που ασκούν φιλανθρωπικό έργο, «αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα αρχεία αυτά».

Θα προχωρήσουμε στις πιστοποιήσεις και θα τα βοηθήσουμε, ήταν κοντολογίς όσα απάντησε σχετικά με το φόρο ακινήτων, που έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη σε μια σειρά από ιδρύματα, μεταξύ τους στο Βόλο, το Ορφανοτροφείο και το Γηροκομείο.

Δηλαδή, εάν έγινε απόλυτα αντιληπτό, όσες δομές και ιδρύματα παρέχουν πραγματικά φιλανθρωπικό έργο, έχουν υποστεί το σοκ του ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας των ανοργάνωτων αρμόδιων υπηρεσιών να έχουν ήδη τη σχετική λίστα…

Με περίεργο τρόπο, η κυβέρνηση δείχνει την ευαισθησία της απέναντι σε οργανώσεις και ιδρύματα, τα οποία στις δύσκολες στιγμές έβαλαν πλάτη, με εθελοντικό έργο και απόθεμα ψυχής. Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστούμε οι διαβεβαιώσεις να γίνουν πράξη και όχι –στο όνομα της δημοσιονομικής στενότητας- το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κρίσιμες κοινωνικές μονάδες να ξεχαστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου