ΤΟΠΙΚΑ

Σε παγκόσμια καμπάνια ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

σε-παγκόσμια-καμπάνια-ο-ταχυδρομοσ-837339

Μετά από κάλεσμα του Νewseum της Ουάσινγκτον

Σε παγκόσμια καμπάνια, μετά από πρόσκληση του Newseum -του μεγαλύτερου μουσείου Τύπου σε όλο τον κόσμο- συμμετέχει σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Της ΒΑΣΩΣ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Τα πρωτοσέλιδα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ συμπεριλαμβάνονται τα τελευταία 12 χρόνια στη μόνιμη έκθεση του Newseum της Ουάσινγκτον. Την περασμένη εβδομάδα, το Newseum, απηύθυνε ηλεκτρονική πρόσκληση σε 1.200 εφημερίδες του κόσμου, που αποστέλλουν καθημερινά τα πρωτοσέλιδά τους, να συμμετέχουν στη μεγάλη καμπάνια για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, στη διάρκεια του 2015, για τη μετάδοση της είδησης, καθώς και για τις απειλές που δέχονται. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ λαμβάνει σήμερα μέρος στην καμπάνια #WithoutNews, με δημοσίευση του κεντρικού συνθήματος –όπως θα πράξουν όλες οι εφημερίδες του Μουσείου στα σημερινά πρωτοσέλιδά τους- στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσής του, αλλά και με ανάρτηση στην ηλεκτρονική έκδοση www.taxydromos.gr. Το #WithoutNews αποτελεί μέρος μιας μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με τις απειλές που δέχονται οι δημοσιογράφοι, ακόμη και με κόστος τη ζωή τους, σε όλο τον κόσμο, στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να μεταδώσουν την είδηση.

Τα πρωτοσέλιδα αποτελούν το έκθεμα του Newseum, ενώ αναρτώνται καθημερινά στην ηλεκτρονική διεύθυνση newseum.org.

Το Newseum

Η έκθεση των Πρωτοσέλιδων αποτελεί μία από τις 15 μόνιμες εκθέσεις του Παγκόσμιου Μουσείου Ειδήσεων. Περίπου 1.200 εφημερίδες από ολόκληρο τον κόσμο αποστέλλουν τα πρωτοσέλιδά τους στο Newseum καθημερινά. Ογδόντα από αυτές μεγεθύνονται και εκτυπώνονται για την έκθεση, ενώ ορισμένες εκτίθενται και σε προθήκη που βρίσκεται έξω από το μουσείο, στη λεωφόρο Πενσυλβάνια, στην Ουάσινγκτον.

Το Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συμπλήρωσε παρουσία 10 ετών στη μόνιμη έκθεση των πρωτοσέλιδων, οι υπεύθυνοι του Newseum ανήρτησαν το πρωτοσέλιδό του στην πρώτη προθήκη του μουσείου, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Στην πρώτη προθήκη της μόνιμης έκθεσης των πρωτοσέλιδων στο Newseum ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σκοπός της έκθεσης είναι να προωθήσει την κατανόηση της είδησης και της δημοσιογραφίας στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με τους επικεφαλής του μουσείου, ένα πρωτοσέλιδο μπορεί να αποκαλύψει τόσο μια εφημερίδα, όσο και την κοινωνία, στην οποία απευθύνεται.

Το κτίριο του Newseum, όπου φιλοξενείται και η έκθεση των Πρωτοσέλιδων, καταλαμβάνει έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει αίθριο, επτά ορόφους, 15 θέατρα, 15 σημαντικές εκθέσεις, πολλές μικρότερες εκθέσεις, δύο τηλεοπτικά στούντιο και μία εκτεταμένη διαδραστική αίθουσα σύνταξης ειδήσεων.

Στο χώρο του φιλοξενεί ακόμη, ένα γυάλινο γλυπτό, στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα 1.900 δημοσιογράφων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του καθήκοντός τους. Το γλυπτό δυστυχώς ανανεώνεται κάθε χρόνο με καινούρια ονόματα…

Οι λειτουργίες του Newseum είναι οργανωμένες από το Forum Ελευθερίας, ένα ίδρυμα που είναι αφιερωμένο στον ελεύθερο τύπο, στον ελεύθερο λόγο και στο ελεύθερο πνεύμα για όλους. Αποστολή του είναι να βοηθήσει το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να κατανοήσουν η μία πλευρά την άλλη και να αναδειχθεί στην κοινή γνώμη, ο σημαντικός ρόλος του ελεύθερου τύπου, σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Η ιστοσελίδα του μουσείου ανανεώνεται καθημερινά με τα πρωτοσέλιδα από όλο τον κόσμο, ενώ είναι διαθέσιμο ένα αρχείο πρωτοσέλιδων από αξιοσημείωτα γεγονότα από το 2001.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου