ΤΟΠΙΚΑ

Στο περίμενε για τη σύνταξη δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ στον Βόλο

στο-περίμενε-για-τη-σύνταξη-δεκάδες-γι-786139

Δύο και πλέον χρόνια στην αναμονή.. για να πάρουν σύνταξη μετρούν αρκετοί νοσοκομειακοί γιατροί που εργάσθηκαν επί σειρά ετών στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τώρα περιμένουν εναγωνίως να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους.

Οι συντάξεις που έχουν εκδοθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου είναι ελάχιστες ενώ σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά τους όργανα, όσοι έχουν εξασφαλίσει την προσωρινή απόφαση αναγκάζονται να ζουν με συντάξεις ύψους 300 και 350 ευρώ.

Στο Νοσοκομείο Βόλου και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί αρκετοί γιατροί, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

«Θα υποχρεωθούμε όλοι να δουλεύουμε ώς τα 67 για να μπορέσουμε να πάρουμε μία σύνταξη για τα γηρατειά μας» λένε οι ίδιοι οι γιατροί που είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 και υπολογίζουν ότι οι μηνιαίες αποδοχές τους θα προσεγγίζουν περίπου τα 1.000 ευρώ. Η κατάσταση ωστόσο είναι πιο δύσκολη για τους νέους γιατρούς που και μεγαλύτερο εργασιακό βίο έχουν μπροστά τους και χαμηλότερες αποδοχές.

Σημειώνεται πως την τελευταία 8ετία οι συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών έχουν μειωθεί πάνω από 40%.

Απλησίαστη η δεύτερη σύνταξη

Η κατάσταση για τους γιατρούς γίνεται ακόμη πιο δύσκολη μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και για έναν ακόμη λόγο καθώς όσο ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν το 1993 μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δεύτερης κύριας σύνταξης, για την οποία όμως τουλάχιστον μέχρι τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πρέπει να πληρώσουν επιπλέον υπέρογκες εισφορές ή μικρή προσαύξηση της πρώτης.

Από 1/1/2017 και μετά, ο χρόνος ασφάλισης στα δύο ταμεία θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Σ΄ αυτό το πλαίσιο οι ασφαλισμένοι γιατροί καλούνται να επιλέξουν κατά τη συνταξιοδότησή τους σε ποιον από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο θα προσμετρήσουν τον χρόνο αυτό.

Οι νέοι γιατροί, δηλαδή όσοι έχουν ασφάλιση από 1/1/1993 και μετά που είχαν έναν φορέα ασφάλισης, από 1/1/2017 και μετά συνεχίζουν να καταβάλλουν μία υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά και συνεπώς, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι γιατροί, θα λάβουν μία ανταποδοτική σύνταξη σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σε περίπτωση που είχαν υπαχθεί σε προαιρετική ασφάλιση, έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την προαιρετική ασφάλισή τους προκειμένου να λάβουν δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη, εφόσον όμως πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου