ΤΟΠΙΚΑ

Στο «ψυγείο» οι αιτήσεις για επιδόματα συμπαράστασης ατόμων με αναπηρίες

στο-ψυγείο-οι-αιτήσεις-για-επιδόματ-813313

Στον «πάγο» αιτήσεις που αφορούν στην έγκριση του επιδόματος συμπαράστασης ετέρου προσώπου. Μείζον κοινωνικό πρόβλημα δημιουργείται σε οικογένειες ατόμων που αντιμετωπίζουν αναπηρίες σε ποσοστό άνω του 67%, που ενώ έχουν αιτηθεί το συγκεκριμένο επίδομα, «έφαγαν πόρτα» από τις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι ο ασθενής συνταξιοδοτήθηκε με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.

Οικογένεια που αιτήθηκε από τον περασμένο Ιανουάριο το επίδομα, βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» εδώ και πέντε μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, και δεν είναι η μοναδική. «Ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που η σύνταξή τους εκδίδεται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, και για το συγκεκριμένο επίδομα οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν εκδοθεί», είναι η απάντηση των υπαλλήλων στη δικαιούχο, που είχε συνυπολογίσει σ’ αυτό το επίδομα για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της οικογένειας.

Το επίδομα συμπαραστάτη εγκρίνεται σε περιπτώσεις που το ποσοστό αναπηρίας είναι άνω του 67% (έως 80%). Οι δικαιούχοι το λαμβάνουν από την Πρόνοια, αφού πρώτα ανάψει το πράσινο φως και δοθεί έγκριση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, όπου υποβάλλεται η σχετική αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Εκτός από το συγκεκριμένο επίδομα, δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής επ’ αόριστον από τη φορολογία εισοδήματος μισθών και συντάξεων, όταν η σύνταξη αναπηρίας καθίσταται αυτοδίκαια οριστική για τους ασφαλισμένους όλων των φορέων, κλάδων και τομέων Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο ασφαλισμένος θεωρείται εφ’ όρου ζωής δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας αυτό που έχει προσδιοριστεί κατά την τελευταία σε ισχύ υγειονομική κρίση, ανεξάρτητα από τη διάρκεια αυτής, ορισμένου ή αόριστου χρόνου.

Για την απαλλαγή από τον φόρο των αναπηρικών συντάξεων που έχουν μονιμοποιηθεί, εκτός από την απόφαση μονιμοποίησης (παράταση επ’ αόριστον), δεν απαιτείται νέα γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ.

Β.Κ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου