ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για τα κρούσματα βίας στο Νοσοκομείο

συναγερμός-για-τα-κρούσματα-βίας-στο-ν-47641

Αυξάνονται και πληθύνονται τα κρούσματα βίας σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.

Το ποτήρι ωστόσο φαίνεται ότι ξεχείλισε τις τελευταίες μέρες, όταν σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, εξαγριωμένοι αθίγγανοι «μπούκαραν» κυριολεκτικά στον χώρο, και με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης δικών τους ανθρώπων δημιούργησαν σοβαρά επεισόδια εις βάρος του προσωπικού.

Και στις δύο περιπτώσεις η Αστυνομία κλήθηκε για συστάσεις, αφού γιατροί και νοσηλευτές αρνήθηκαν να καταθέσουν μήνυση σε βάρος των «πρωταγωνιστών», φοβούμενοι ότι «θα βρούνε τον μπελά τους».

Χθες, θορυβημένη η διοίκηση του Νοσοκομείου, έχοντας γίνει για πολλοστή φορά αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τους γιατρούς, συγκάλεσε σύσκεψη παρουσία του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας Βασ. Μαρκογιαννάκη, του διοικητή του ΑΤ Βόλου Θαν. Καλαμπούκα καθώς επίσης και του υπευθύνου της εταιρείας security του ΓΝΒ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

Σε επίσημη ανακοίνωση από το Νοσοκομείο επισημαίνεται πως «συζητήθηκαν διεξοδικά, πρόσφατα και παλαιότερα γεγονότα στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, προτάσεις για τη βελτίωση της φύλαξης από ανάλογα περιστατικά, και αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέτρα που θα λάβει το Νοσοκομείο για την περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης, επιμέρους συνομιλίες και συστάσεις με ομάδες πληθυσμού που εμπλέκονται σε ανάλογα περιστατικά».

Σε πρώτη φάση θα απευθυνθούν μόνο συστάσεις, σε περίπτωση ωστόσο μη συμμόρφωσης αναμένονται μηνύσεις.

Δεν μπορούν να εργαστούν

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών ο χώρος των Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου έχει μετατραπεί πολλές φορές σε «πεδίο μάχης».

Γιατροί και νοσηλευτές βιώνουν συχνά επεισόδια βίας, τόσο από τους προσερχόμενους ασθενείς όσο και από τους συνοδούς τους. Η επιθετικότητα των ασθενών και των συνοδών τους οφείλεται τις περισσότερες φορές στην κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, και λιγότερο στη μακροχρόνια αναμονή και στον συνωστισμό που πολλές φορές επικρατεί στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Η βία που ασκείται λαμβάνει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι λεκτική, ή -πολλές φορές- σωματική. Πολλοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν «απειληθεί» με ξυλοδαρμό, ενώπιον νοσηλευτών και άλλων ασθενών.

Την προηγούμενη εβδομάδα γιατροί βρέθηκαν «αντιμέτωποι» με τους συνοδούς αθίγγανου, που μεταφέρθηκε στα Επείγοντα μετά από κατάχρηση αλκοόλ. Οι συνοδοί του άρχισαν να εκτοξεύουν απειλές και βωμολοχίες εναντίον τους. Έσπρωχναν επίσης και κλωτσούσαν καρέκλες απαιτώντας να δοθεί προτεραιότητα στον δικό τους άνθρωπο, ενώ όλα τα κρεβάτια των Επειγόντων ήταν κατειλημμένα από άλλους ασθενείς.

Μία μέρα μετά, σε άλλο περιστατικό, ο χώρος των Επειγόντων αναστατώθηκε και πάλι από άλλη ομάδα αθίγγανων που απαιτούσε «προτεραιότητα» σε ασθενή που μεταφέρθηκε με εκδορές στο χέρι του.

«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τη δουλειά μας υπό συνθήκες τρομοκρατίας και άσκησης βίας», υπογράμμιζε χθες χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γιατρός που έχει γίνει πολλές φορές αυτόπτης μάρτυρας βίαιων καταστάσεων στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και έχει δεχθεί απειλές.

Υπάρχουν εξάλλου φορές που τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του κλήθηκαν να διαχειριστούν καταστάσεις «απείρου κάλλους».

Η ανακοίνωση του ΓΝΒ

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το Αχιλλοπούλειο επισημαίνονται τα εξής: Σήμερα Δευτέρα 16-4-2018 και ώρα 10.00π.μ. στο Γραφείο Διοικητή του Γ.Ν. Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ», έγινε ευρεία σύσκεψη με θέμα την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, και ειδικότερα τη διαφύλαξη της ηρεμίας και της ασφάλειας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας.

Παρόντες ήταν: o Διοικητής κ. Μ. Δραμητινός, o Αναπληρωτής Διοικητής κ. Χ. Αποστολίδης, o Αστυνομικός Δ/ντής Μαγνησίας κ. Β. Μαρκογιαννάκης, o Διοικητής 1ου ΑΤ Βόλου κ. Α. Καλαμπούκας, ο Πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ κ. Π. Μαλινδρέτος, ο Γραμματέας της ΕΙΝΚΥΜ κ. Η. Καραμέτος, και ο Υπεύθυνος της εταιρίας Φύλαξης του Νοσοκομείου κ Η. Μουράβας.

Συζητήθηκαν διεξοδικά, πρόσφατα και παλαιότερα γεγονότα, προτάσεις για τη βελτίωση της φύλαξης από ανάλογα περιστατικά και αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέτρα που θα λάβει το Νοσοκομείο για την περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης, επιμέρους συνομιλίες και συστάσεις με ομάδες πληθυσμού που εμπλέκονται σε ανάλογα περιστατικά.

Η περίθαλψη που δίδεται στο Νοσοκομείο μας είναι υψηλού επιπέδου και ισότιμη σε όλους τους συμπολίτες μας, ασχέτως θρησκείας, χρώματος, φύλου, οικονομικής επιφάνειας ή ασφάλισης, και θα πρέπει οι συμπολίτες μας να βοηθήσουν τα μέγιστα στην πολιτισμένη διαχείριση των περιστατικών με ψυχραιμία και με εμπιστοσύνη στην επιστημονική επάρκεια του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιούνται προς τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και του αισθήματος ασφαλείας που πρέπει να υπάρχει στους εργαζόμενους αλλά και στους πολίτες στους χώρους του Νοσοκομείου.

Τέλος, το Νοσοκομείο επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικά, σε όποιες ζημιές ή παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη λειτουργία του και με το υψηλό έργο που επιτελεί».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου