ΤΟΠΙΚΑ

Επί τάπητος η στρατηγική συμμαχιών ενόψει δημοτικών εκλογών

επί-τάπητος-η-στρατηγική-συμμαχιών-εν-49086

Στις συνεργασίες στρέφεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ενώ έντονες φέρεται να είναι ήδη οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της τοπικής οργάνωσης με φόντο τον Δήμο Βόλου.

Το γεγονός ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές, εκτός απροόπτου, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, αφού η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα φέρνει στη Βουλή για ψήφιση νέο εκλογικό νόμο, υποχρεώνει τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του.

Την περασμένη Παρασκευή σε διευρυμένη σύνθεση, παρουσία και των τριών βουλευτών στη Μαγνησία, έγινε μία πρώτη κουβέντα για να καθοριστεί το πλαίσιο και η στρατηγική των επόμενων μηνών, ώστε να διαμορφωθεί η εισήγηση προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή, για το πλάνο των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στην «παρθενική» αυτή συζήτηση που έγινε προχθές στα γραφεία του κόμματος, αυτό που διαφάνηκε ξεκάθαρα είναι πως το κύριο βάρος θα δοθεί στον Δήμο Βόλου, που είναι η πρωτεύουσα του νομού αφενός και αφετέρου αποτελεί «βαρόμετρο» για ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς να παραγνωρίζεται ασφαλώς η πολιτική βαρύτητα των εκλογών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πολύ αυστηρά, η πρώτη αυτή κουβέντα αφορούσε το πολιτικό πλαίσιο ενόψει εκλογών, ενώ δεν έγινε καμία συζήτηση περί ονομάτων και στελεχών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή βολιδοσκοπούνται ως πιθανοί «μνηστήρες» διεκδίκησης του δημαρχιακού χρίσματος.

Με δεδομένο πάντως ότι η Κουμουνδούρου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2014 δεν επεχείρησε τα απαιτούμενα ανοίγματα, αρνούμενη να συνεργαστεί με πρόσωπα που θα εξασφάλιζαν μία πιο δυναμική παρουσία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης στον Δήμο Βόλου, αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι η πολιτική προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση συμμαχιών, ακόμη και με επικεφαλής συνδυασμού, στελέχη εκτός των στενών κομματικών ορίων.

Στον Βόλο η «μητέρα των μαχών»

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει άνοιγμα προς παρατάξεις και στελέχη με τα οποία, όπως τονίστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «υπάρχει μία πολιτική όσμωση σε θέματα της τοπικής κοινωνίας». Στόχος αυτής της προσέγγισης θα γίνει η συγκρότηση μίας ευρύτερης αυτοδιοικητικής συμμαχίας στον Δήμο Βόλου.

«Αν δεν εγκαταλείψουμε την κομματική στρατηγική που ακολουθήθηκε στις προηγούμενες εκλογές, δεν έχουμε καμία τύχη», υπογράμμιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης, θέλοντας να δώσει το πολιτικό στίγμα των πρωτοβουλιών για συνεργασίες που θα πρέπει να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Συνεργασίες που βεβαίως θα κριθούν από την κατάσταση και τις πολιτικές εξελίξεις το 2019, όταν και θα διεξαχθούν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση.

Ορόσημο ο νέος εκλογικός νόμος

Η απλή αναλογική και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών, όπως επισημάνθηκε προχθές στη συνεδρίαση των τοπικών στελεχών, με αρκετές δόσεις αυτοκριτικής για την αναμέτρηση του 2014 και την έλλειψη συμμαχιών λόγω εσωκομματικών ισορροπιών – που ωστόσο στέρησε τότε στον ΣΥΡΙΖΑ την επικράτηση σε σημαντικούς δήμους και περιφέρειες.

Με δεδομένο ότι αν δεν προκύψουν πρόωρες εκλογές, οι εκλογές στους δήμους το 2019 θα είναι οι πρώτες προγραμματισμένες κάλπες στη χώρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται ορόσημο, αφού θα γίνουν σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον και με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πρακτικά, η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση στέλνει στον δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1.

Ωστόσο οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους», υπογραμμίστηκε προχθές στην κομματική συνάθροιση του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο, με τα στελέχη να υπερτονίζουν πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στους δημοτικούς σχηματισμούς ευνοεί την προοπτική αυτοδιοικητικών συμμαχιών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου