Οι νέοι επιστήμονες

οι-νέοι-επιστήμονες-113915

Σήμερα… μετράμε άπειρους νέους Ελληνες επιστήμονες που δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό και μάλιστα με επιτυχία. Κι όσο δεν δίνονται ευκαιρίες στα νέα παιδιά, τόσο θα διογκώνεται το κύμα φυγής.

To γεγονός πως η κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να στραφεί στον σχεδιασμό πολιτικών που θα συμβάλλουν στην επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αρκεί φυσικά, εκτός από τις επισημάνσεις που ακούσαμε πριν από λίγες μέρες από τον πρωθυπουργό, οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν να δημιουργούν προϋποθέσεις για επαναπατρισμό νέων ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς, χιλιάδες νέοι επιστήμονες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού, αφού παρά τα πολλά πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που έχουν αποκτήσει δεν μπορούν να βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Όταν πριν από μερικά χρόνια πολλοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η χώρα μας κινδυνεύει να ερημώσει, και ότι φεύγουν σιγά-σιγά τα «μυαλά» από την Ελλάδα προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού, κάποιοι τους κατηγορούσαν ως λαϊκιστές.

Σήμερα… μετράμε άπειρους νέους Ελληνες επιστήμονες που δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό και μάλιστα με επιτυχία. Κι όσο δεν δίνονται ευκαιρίες στα νέα παιδιά, τόσο θα διογκώνεται το κύμα φυγής.

Το πιο λυπηρό δε είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, και όμως επιλέγουν είτε να παραμείνουν (εάν σπουδάζουν στο εξωτερικό) ή να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες όπου εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους. Ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν κάλλιστα και εδώ, εάν είχαν γίνει επενδύσεις και εάν υπήρχε η σχετική ζήτηση.

Αυτό δεν το κατανοούν οι κυβερνώντες. Παραμένουν και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι κολλημένοι στην ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής και στους αριθμούς, και έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα προτεραιότητες όπως της εθνικής ανασυγκρότησης. Όμως εάν συνεχίσουμε, όχι μόνο δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε ευοίωνο μέλλον ως χώρα και ως λαός, και πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε πλήρες αδιέξοδο.

Η χώρα οφείλει να τους δώσει ευκαιρίες, να ανοίξει νέους δρόμους, να αναπτύξει νέους τομείς, να επενδύσει στην καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία. Να δώσει νέα πνοή και νέα προοπτική σε τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πολιτισμός, και γιατί όχι να φέρει πίσω αυτούς που ήδη έφυγαν αναζητώντας κάτι καλύτερο.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για την επιστροφή νέων επιστημόνων από το εξωτερικό μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, δεν φτάνει όμως μόνο αυτό.

Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο θα στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο εντυπωσιασμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου