ΤΟΠΙΚΑ

Μένει εκτός ΕΟΠΥΥ η πλειοψηφία των οικογενειακών γιατρών

μένει-εκτός-εοπυυ-η-πλειοψηφία-των-οικ-118407

Από το αναιμικό ενδιαφέρον των γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίστηκε και η δεύτερη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να αποκτήσει επαρκές σώμα οικογενειακών γιατρών, που θα «τρέξει» το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Μαγνησίας.

Ο ακριβής αριθμός εκείνων που υπέβαλαν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν μία από τις θέσεις συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών δεν έγινε γνωστός.

Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, είναι ότι δεν έχει καλυφθεί παρά μόνο το 30% των θέσεων, καθώς η πλειοψηφία των γιατρών θεωρεί ότι με τις νέες συμβάσεις «απαξιώνεται ουσιαστικά η ιατρική επιστήμη».

Σημειώνεται, πως με το νέο σύστημα οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται με πάγια αντιμισθία, αφού καταργείται το πλαφόν των 200 επισκέψεων και η πληρωμή με 10 ευρώ την επίσκεψη. Οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί θα πρέπει να καλύπτουν έως και 2.250 άτομα της περιοχής όπου είναι η έδρα τους και το ιδιωτικό ιατρείο τους, και οι παιδίατροι έως και 1.500 παιδιά. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αυτός ο πληθυσμός αναφοράς θα είναι και η «δεξαμενή» των ασθενών τους.

Στον Βόλο, με το προηγούμενο σύστημα, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ήταν 52 παθολόγοι και γενικοί γιατροί και 13 παιδίατροι.

Στη συνείδηση του ιατρικού κόσμου το νέο σύστημα είναι ήδη «αποτυχημένο, καθώς εξαθλιώνει οικονομικά τους συμβεβλημένους ιατρούς, αφού η αμοιβή που προβλέπεται δεν αρκεί ούτε για τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου, το οποίο στην πραγματικότητα θα δεσμευτεί από τον ΕΟΠΥΥ. Ακόμη υπάρχει ασάφεια αναφορικά με τους όρους της σύμβασης (δημιουργική ασάφεια;) για τις επιπλέον υποχρεώσεις του ιατρού (επιτροπές, εφημερίες κ.λπ.), καθώς και για το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης (πέραν του 4ωρου ημερησίως) που θα ζητηθούν από αυτόν για να εξετάζει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».

Νέα προκήρυξη για ΤΟΜΥ

Στο μεταξύ εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η νέα προκήρυξη για τους γιατρούς στις Τοπικές Μονάδες Υγείας που δεν καλύφτηκαν με την πρώτη προκήρυξη, αφού αρκετοί γιατροί ενώ αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και υπέβαλαν αίτηση, τελικά δεν στελέχωσαν τις νέες μονάδες, με αποτέλεσμα η κάλυψη των ΤΟΜΥ να γίνεται με δανεικούς γιατρούς από Κέντρα Υγείας.

Σημειώνεται, πως στη Μαγνησία έχουν τεθεί εδώ και ένα μήνα σε λειτουργία οι δύο πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας στη Νέα Ιωνία και στην Αγριά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου