Περιμένοντας τις προσδοκίες να ευοδωθούν

περιμένοντας-τις-προσδοκίες-να-ευοδω-206246

Η ύφεση που συνεχίζεται, έχει παγιώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο, τόσο για την αγορά γενικά όσο και για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα

Οι περισσότεροι έμποροι, επαγγελματίες, χρόνια ολόκληρα τα έχουν πλέον χαμένα. Η καθημερινή συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από την οικονομική κρίση και τα βαθιά σημάδια που αφήνει πίσω της, σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνία, εκεί που πριν από ένα-δύο χρόνια λειτουργούσαν και ανθούσαν γνωστές επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν, λένε οι επαγγελματίες, που θέλουν έστω και μια ανάσα μερικών μηνών για να περισώσουν ό,τι δημιούργησαν με τους κόπους μιας ζωής, χωρίς το άγχος των κατασχέσεων. Για αυτό και επιμένουν να ζητούν ρύθμιση για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντίστοιχη με εκείνη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με στόχο την αποφυγή νέων λουκέτων και τη διόγκωση της ανεργίας.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς που εκπροσωπούν αυτούς τους κλάδους, ζητούν να παγώσουν οι κατασχέσεις, να υπάρξουν διευκολύνσεις επιπλέον στα ασφαλιστικά ταμεία στις τράπεζες, και στο διάστημα αυτό να πραγματοποιηθεί κοινωνικός διάλογος με τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να καθιερωθεί μια μόνιμη νομοθετική ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, με πρωταρχικό στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που παρέχουν. Μία τέτοια λύση θα έδινε μεγάλη ανάσα σε έναν κόσμο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σκυφτά πρόσωπα, μουντά, αμήχανα -στην καλύτερη περίπτωση- και απογοητευμένα στην εμπορική αγορά του Βόλου. Και επειδή όλα είναι θέμα ψυχολογίας, εάν δεν αλλάξουν δραστικά κάποια πράγματα τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές, θα βαθαίνει διαρκώς αυτή η απογοήτευση που μας έχει γίνει πλέον δεύτερο ρούχο.

Στη δύση του 2017 δυστυχώς δεν έχουν ευοδωθεί οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Η αναδουλειά δεν είναι πλέον απλώς μία καθημερινότητα αλλά ένας ατέλειωτος Γολγοθάς για τους περισσότερους, αφού το τελευταίο διάστημα, η ύφεση που συνεχίζεται έχει παγιώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο τόσο για την αγορά γενικά όσο και για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα.

Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εορταστική περίοδο. Για αυτό και η δραματική μείωση στους τζίρους και η σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων -ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων- έχουν οδηγήσει σε λουκέτα και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι καλό οι επαγγελματίες. Μπορεί οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ να ισχυρίζονται πως η οικονομία σταθεροποιείται και βελτιώνεται, η αγοραστική όμως ζήτηση παραμένει υποτονική. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κινείται ακόμη σε αρνητικό επίπεδο, οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται και οι ιδιωτικές δεν υφίστανται. Όπερ σημαίνει πως η ελπίδα… όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά αργεί πολύ ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου