Τα αγκάθια που πληγώνουν την οικονομία

τα-αγκάθια-που-πληγώνουν-την-οικονομί-207612

Εχουν απόλυτο δίκιο όσοι επιμένουν να επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει σύντομα σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση του χρέους, οι τράπεζες και το ασφαλιστικό θα παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και το ασφαλιστικό, όσο το δημογραφικό πρόβλημα παραμένει εκρηκτικό, είναι δύο μεγάλες απειλές που μπορούν να κρατούν την οικονομία σε ύφεση αν δεν υπάρξει αναστροφή της αντιαναπτυξιακής και αντιπαραγωγικής κατάστασης στην οικονομία. Για να γίνει όμως αυτό, η κυβερνητική πολιτική πρέπει να έχει αναπτυξιακή στροφή. Διαφορετικά, τα πράγματα θα παραμείνουν βαλτωμένα.

Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά όλοι όσοι αναλύουν τα οικονομικά δεδομένα, διότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων δύναται να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες, καθώς την ώρα που θα κλείνει μία τρύπα θα ανοίγει ταυτόχρονα μία άλλη. Όσοι θεωρούν ότι τα πραγματικά επισφαλή ή προβληματικά δάνεια είναι στο 45% των χαρτοφυλακίων, είναι είτε αιθεροβάμονες είτε εθελοτυφλούν, αφού οι ίδιοι οι τραπεζικοί παράγοντες παραδέχονται ότι τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα.

Από τη στιγμή που η πληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών προς τις τράπεζες έχει αναχθεί σε τελευταία προτεραιότητα, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας. Πρώτα πληρώνει ο πολίτης την εφορία, μετά τις ανελαστικές του δαπάνες, έπειτα τις όποιες καταναλωτικές του ανάγκες, και -αν περισσέψει κάτι- μπορεί να δώσει και στην τράπεζα. Αν και πλέον αυξάνονται δραματικά όσοι επιλέγουν να μην είναι ενήμεροι, προσδοκώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα το ασφαλιστικό παραμένει ένα δύσκολο πρόβλημα. Τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας είναι δραματικά. Παράλληλα υπάρχει μία διαρκώς επιδεινούμενη καταστροφική αναλογία μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων. Και βέβαια είναι γνωστή η πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία από πλευράς εσόδων και διαθέσιμων.

Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και όσα χαράτσια και αν επιβληθούν στις πλάτες των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, η εξίσωση δεν βγαίνει.

Με λίγα λόγια, οι σημερινοί εργαζόμενοι επωμίζονται δυσβάσταχτα βάρη όχι για να διασφαλίσουν τις δικές τους συντάξεις -αυτές έτσι όπως πάει η κατάσταση σε λίγο θα τις ξεχάσουν- αλλά για να συντηρήσουν τους υφιστάμενους συνταξιούχους.

Για αυτό, και με αφορμή όλα τα παραπάνω, έχουν απόλυτο δίκιο όσοι επιμένουν να επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει σύντομα σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση του χρέους, οι τράπεζες και το ασφαλιστικό θα παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια που θα κρατούν εγκλωβισμένη την οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου