Οι στρεβλώσεις και οι ανατροπές

οι-στρεβλώσεις-και-οι-ανατροπές-270972

Το δυσάρεστο είναι πως ο επανασχεδιασμός που πλέον εφαρμόζεται, είναι σαφές ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα έλυνε, αφού δεν έγινε με γνώμονα τις αρχές της βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης

Ενάμιση χρόνο μετά από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είναι γεγονός πως εκτός από τις κουτσουρεμένες νέες συντάξεις, τις εισφορές δύο ταχυτήτων και τις συνέπειες που θα έχει ο επανυπολογισμός για χιλιάδες νυν συνταξιούχους, το νέο ασφαλιστικό προκαλεί και άλλες σοβαρές δυσλειτουργίες.

Για παράδειγμα, συνομιλώντας χθες με εργαζόμενους από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, φορτώθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη τρία και τέσσερα χρόνια επιπλέον εργασιακού βίου. Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλο,ι που ήταν προ των πυλών της συνταξιοδότησης, βρέθηκαν εν μία νυκτί εκτός νυμφώνος, υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης, την οποία όταν τα λάβουν δεν θα είναι παρά μόνο ψίχουλα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν πληρώσει και τις κρατήσεις που είχαν στη μισθοδοσία τους.

Δεν ισχυριζόμαστε, ενάμιση χρόνο μετά, ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν χρειαζόταν παρεμβάσεις. Το δυσάρεστο είναι πως ο επανασχεδιασμός που πλέον εφαρμόζεται, είναι σαφές ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα έλυνε, αφού δεν έγινε με γνώμονα τις αρχές της βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ετσι συντηρούνται ακραίες αδικίες σε βάρος πολλών ειδικών κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, οι οποίες θα μπορούσαν ευχερώς να αποκατασταθούν, όμως ελέω των μνημονιακών δεσμεύσεων αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Από το 2019 μάλιστα έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν νέες περικοπές, οι οποίες αντί να ατονήσουν θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα στοιχεία για κάθε Ταμείο ξεχωριστά είναι αποκαλυπτικά, σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε και φιλοξενήθηκε τις προηγούμενες μέρες σε άλλη στήλη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ: Η μέση αξία των καταβαλλόμενων συντάξεων στον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων πρόκειται θα μειωθεί το 2019 στο 39% της μέσης αξίας των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (από 58% το 2016 και 77% το 2014), στο ΤΑΠ ΟΤΕ οι συντάξεις θα αναλογούν στο 41% των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (από 63% το 2016 και 86% το 2014)

Στο ΤΑΠ ΔΕΗ η σχέση αυτή θα περιοριστεί στο 45% (από 69% το 2016 και 93% το 2014), στους αυτοπασχολουμένους του ΕΤΑΑ θα μειωθεί στο 57% (από 67% το 2016 και 76% το 2014) ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ η μέση αξία των συντάξεων που θα καταβάλλονται θα ανέρχεται από το 2019 στο 49% των εισφορών που θα έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι (έναντι 49% το 2016 και 54% το 2014).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προκάλεσε τις μαζικότερες κοινωνικές αντιδράσεις σε σχέση με κάθε άλλη ασφαλιστική ρύθμιση την τελευταία δεκαπενταετία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται ακόμη να αναγνωρίσει το λάθος της και επιμένει πεισματικά στη διατήρηση των βασικών ασφαλιστικών της επιλογών.

Δεν αρκεί η έκφραση συμπάθειας εκ μέρους του Μαξίμου, ούτε ασφαλώς οι δεσμεύσεις περί διορθώσεων στο άμεσο μέλλον. Η αποκατάσταση αδικιών πρέπει να είναι άμεση. Διότι εκείνο που μετράει τελικά είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου