Τα επόμενα αποφασιστικά βήματα

τα-επόμενα-αποφασιστικά-βήματα-277029

Σήμερα, στην Ελλάδα της 8ετούς οικονομικής κρίσης, ένα είναι το βασικό ζητούμενο. Η ανάπτυξη. Ανάπτυξη σταθερή και βιώσιμη στον χρόνο

Το 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε, και από σήμερα όπως είναι φυσικό θα γίνει το «ταμείο». Ο απολογισμός μέσα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, και φυσικά μέσα από τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί, με βάση τα όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί που συμμετείχαν στα θεματικά τραπέζια, με αντικείμενο όλους τους κρίσιμους τομείς ανάπτυξης της χώρας.

Η προσδοκία όλων, ακόμη και των πιο επιφυλακτικών, είναι μέσα από αυτό το συνέδριο η Θεσσαλία να βρει τον βηματισμό της, έχοντας όμως στήριξη από την κυβέρνηση με τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, και όχι μόνο.

Δεν υπάρχει άλλωστε κανείς που να διαφωνεί πως είναι απαραίτητη η παραγωγική ανασυγκρότηση, και πως η ανάπτυξη, έτσι όπως τουλάχιστον τη γνωρίσαμε τις δεκαετίες του ’90 και του 2000, δεν υφίσταται πλέον.

Υπό την έννοια αυτή φανταζόμαστε πως κανείς δεν διαφωνεί ότι η ανάπτυξη πρέπει να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις και την ανάγκη για επενδύσεις και εσωστρέφεια.

Μία ανάπτυξη που θα είναι δίκαιη, θα κατανέμεται με μεγαλύτερη ισορροπία, και γεωγραφικά-περιφερειακά και κοινωνικά, αλλά θα είναι και διατηρήσιμη ώστε να παρέχει προστιθέμενη αξία στην κάθε περιοχή, και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Θεσσαλία.

Με βάση τα παραπάνω και περιμένοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, επιλέγουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Και ασφαλώς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τους ντόπιους νέους επιχειρηματίες που συναντήθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό στο κτίριο Τσαλαπάτα, οι οποίοι όπως ήταν αναμενόμενο εκτός από όσα άκουσαν, έθεσαν στον κ. Τσίπρα τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εθεσαν τα ζητήματα της υπερβολικής φορολόγησης και των μεγάλων εισφορών για τις εξαγωγές. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να «έδειξε κατανόηση» στα αιτήματα που έθεσαν, ωστόσο απομένει ζητούμενο να δοθούν τα φορολογικά κίνητρα που θα στηρίξουν τη νεανική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια.

Σήμερα, στην Ελλάδα της 8ετούς οικονομικής κρίσης, ένα είναι το βασικό ζητούμενο. Η ανάπτυξη. Ανάπτυξη σταθερή και βιώσιμη στον χρόνο. Ο πρωθυπουργός χθες έδειξε ότι έχει κατανοήσει ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για να βγει η χώρα από την κρίση. Για το καλό της χώρας, πιστεύουμε, πως είναι αποφασισμένος να τα «περπατήσει» κιόλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου