ΤΟΠΙΚΑ

Ποιους είδε στον Βόλο ο Αλέξης Τσίπρας

ποιους-είδε-στον-βόλο-ο-αλέξης-τσίπρας-277095

Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και να επενδύσει στην καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα παρέχοντας φορολογικά κίνητρα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες από τον Βόλο, στη συνάντηση που είχε με νέους επιχειρηματίες της Μαγνησίας, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα.

Λίγες ώρες πριν την ομιλία του στη Λάρισα, στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός επέλεξε από τον Βόλο να στείλει το μήνυμα πως πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και η Ελλάδα να επενδύσει στην καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις υγιούς ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας, εμμέσως πλην σαφώς παρότρυνε τις συστημικές τράπεζες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, ενώ στο αίτημα των επιχειρήσεων για αλλαγή φορολογικών συντελεστών, αρκέστηκε να επισημάνει πως με την έξοδο της χώρας από την κρίση το φθινόπωρο του 2018, θα υπάρξει η δυνατότητα για αλλαγές στον τομέα της φορολογίας.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στον χώρο του Τσαλαπάτα στη 1.30 το μεσημέρι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπου τον καλωσόρισε η πρόεδρος του Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου.

Βαρύτητα στην καινοτομία

«Θα πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα, γι’ αυτό και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την έρευνα κατά 200 εκατ. ευρώ και αναζητούμε επιπλέον διαθέσιμους πόρους για χρηματοδότηση επιχειρήσεων για έρευνα. Επίσης, από το ΕΣΠΑ έχουμε αξιοποιήσει 280 εκατ. ευρώ πόρους από το πρόγραμμα «Καινοτομώ – Επιχειρώ, Δημιουργώ», το οποίο καταγράφει ήδη μεγάλη επιτυχία. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 1.600 προτάσεις. Αυτό και μόνο δείχνει πως το έθνος διψάει για νέα επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Παράλληλα, έχουμε πάρει από το Ταμείο Συνεπενδύσεων 320 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες ο πρωθυπουργός.

Στη συνομιλία του με τους νέους επιχειρηματίες, επικεντρώθηκε στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. «Σκοπός μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, «είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του, ώστε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς έρευνας και τεχνολογίας να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Μήνυμα προς τράπεζες και επιχειρήσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκτός της EΡΤ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες παρατήρησε πως παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει τα χρόνια της κρίσης, δεν έχουν ακόμη στηρίξει όσο πρέπει την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, άφησε μάλιστα αιχμές για το πώς λειτουργούσε το τραπεζικό σύστημα παλαιότερα, κάνοντας ειδική αναφορά στα «θαλασσοδάνεια» που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει.

Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε επίσης δηκτικός προς τις επιχειρήσεις που, όπως είπε, έχουν χρεοκοπήσει στην Ελλάδα, αλλά έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τους αναγκάσει να πληρώσουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αναγκαίος ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων και η απόδοση των ανάλογων φόρων στο κράτος».

Επιχειρήσεις: Αλλάξτε τη φορολογία

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες έθεσαν το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, με τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει πως υπάρχει ανάγκη για ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, χωρίς όμως να προβαίνει σε οποιαδήποτε δέσμευση για ενδεχόμενη αλλαγή των φορολογικών συντελεστών, καθώς όπως επισήμανε τα ζητήματα της φορολογίας αποτελούν μέρος των μνημονιακών συμφωνιών της χώρας με τους δανειστές.

«Ολοι συμφωνούμε ότι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, και αυτό το προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Η φορολογία θα πρέπει να μειωθεί. Ακόμη και πολλοί άσπονδοι φίλοι μας πλέον παραδέχονται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2018 θα είναι πάνω από 2,6%, ίσως και περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι τέτοια εποχή το 2018 θα μπορούμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας», ήταν η επισήμανση του Αλ. Τσίπρα προς τους επιχειρηματίες για το θέμα της φορολόγησης.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες έγινε παρουσία της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, του γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου και Μάκη Μπαλλή, εκπροσώπων των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.ά.

Οι επιχειρηματίες 2ης γενιάς από τον Βόλο στον δρόμο της εξωστρέφειας και της καινοτομίας

Ποιες επιχειρήσεις συμμετείχαν στη συνάντηση που διοργάνωσε

το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα

Οι επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις Τσαλαπάτα είναι όλοι επιχειρηματίες 2ης γενιάς που αναπτύσσουν εξαγωγικό δυναμισμό. Μερικές από αυτές, όπως έγινε γνωστό χθες, έχουν στηθεί με τη στήριξη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή ακόμη και από αποφοίτους του ή φοιτητές του.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας χθες, μετά τη συνάντηση και τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, απένειμε τα εύσημα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζοντας πως αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη του νέου υποδείγματος ανάπτυξης με βάση τη γνώση και τη δημιουργικότητα, αφού, όπως ενημερώθηκε, υποστηρίζει την παραγωγή μέσω της έρευνας στα τμήματα της Πολυτεχνικής και της Γεωπονικής Σχολής.

«Δημιουργείται ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και σταθερές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας», σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός και συνεχάρη τους πανεπιστημιακούς για το ερευνητικό τους έργο.

To προφίλ των επιχειρήσεων

Οι επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στον Τσαλαπάτα ήταν οι:

*Σωτήρης Μπαντάς, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, από την εταιρεία CENTAUR: Η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε το 2014 στον Βόλο. Ανήκει στον κλάδο του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet-of-Things) και δραστηριοποιείται στον αγρο-τεχνολογικό τομέα (AgTech), προσφέροντας λύσεις παρακολούθησης και προστασίας αγροτικών προϊόντων και απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν, επεξεργάζονται και διακινούν αγροτικά προϊόντα όπως δημητριακά, ρύζι, καπνό, φρούτα κ.ά. Όπως εξήγησε ο κ. Μπαντάς στον πρωθυπουργό, με τη χρήση νέων τεχνολογιών (ασύρματοι αισθητήρες και υπολογιστικά εργαλεία πρόβλεψης – προγράμματα) δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής απεντομώσεων με ακρίβεια καθώς και συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων. Όλο αυτό γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας προσβάσιμης από smartphone, tablet κλπ. Το 2016 προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια 1,3 εκατ. δολαρίων από κοινοπραξία επενδυτών από Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα. Έτσι δημιουργήθηκε και η Centaur Analytics Inc στις ΗΠΑ πλέον, με σκοπό την ταχεία διείσδυση στην αμερικάνικη και την παγκόσμια αγορά. Στην εταιρεία εργάζονται 17 επιστήμονες.

*Λάζαρος Λαζάρου, Μηχανολόγος – Μηχανικός, Βιομηχανία Μετάλλου «Αδερφοί Λαζάρου»:Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972, δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και το εμπόριο λαμαρίνας, καθώς επίσης στην παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων. Εφοδιάζει επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών, της άμυνας, κατασκευών ενώ πλέον με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας έχει καταφέρει να κατασκευάζει ποιοτικά προϊόντα, όπως εξήγησε στον πρωθυπουργό ο Λάζαρος Λαζάρου, Μηχανολόγος Μηχανικός.

* Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και Γιώργος Βαρβαρέλης, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, από την Agile Agriculture Technologies:Η εταιρεία αναπτύσσει συστήματα και αυτοματισμούς ακριβείας για τη γεωργία. Πρόκειται για ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης, το οποίο τοποθετείται πάνω στα τρακτέρ, καταγράφει τις ανάγκες των φυτών σε λίπασμα καθώς το τρακτέρ κινείται εντός του αγρού, και αποφασίζει πόσο λίπασμα πρέπει να πέσει σε κάθε σημείο του σε πραγματικό χρόνο. Οι παραγωγοί που το χρησιμοποίησαν είχαν αύξηση στην παραγωγή τους στο σιτάρι της τάξης του 12%, μείωση στη χρήση λιπάσματος (οικονομία και προστασία περιβάλλοντος) κατά 5% και αύξηση των ποσοστών πρωτεΐνης κατά 15%. Η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή ενός βιομηχανικού πρωτοτύπου, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα πρώτα βήματα πωλήσεων.

* Αρης Θεοδώρου, Μηχανικός, της SDNEG (STEEL & STRUCTURALDETAILENGINEERS): Παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού κατασκευών κτηρίων με χρήση τεχνολογίας BIM (Building Information Modeling, δημιουργία 3D μοντέλων ως βάση για τις κατασκευές) καθώς και μεγάλες κατασκευές με βάση το μέταλλο. Εργάζονται στην εταιρεία 20 μηχανικοί, οι οποίοι συμμετέχουν σε πολύ μεγάλα projects παγκοσμίως, όπως η αναβάθμιση του Διυλιστηρίου Ελευσίνας (ΕΛΠΕ), η Γέφυρα του Ικονίου (Ελλάδα), το Qatar Mall στην Ντόχα, ο δορυφόρος του Ριάντ, το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) και άλλα σε Γερμανία, Καναδά.

* Κάλη Παπαμιχαήλ, Χημικός Μηχανικός και ο Θεοφάνης Καμπαλούρης, Διοίκηση Επιχειρήσεων, της NILO: Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1974 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση απορρυπαντικών και καλλυντικών. Διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες, στον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι συνεργάτης μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης, από τις οποίες προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της. Δυνατότητα ταυτόχρονης εμφάνισης στην ελληνική αγορά κάθε νέου προϊόντος που κυκλοφορούν στην Ευρώπη οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και αυτοματοποιημένες γραμμές συσκευασίας τελευταίας τεχνολογίας. Εργάζονται 70 άτομα (χημικοί, χημικοί μηχανικοί και τεχνίτες), ενώ είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες του κλάδου –πλην των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών– που δίνει μέγιστη σημασία στην ανάπτυξη καινοτομιών, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών. Επίσης πήρε βραβείο καινοτομίας στην κατηγορία των προϊόντων «Personal Care».

*Ιωάννα Κιντά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, της LNSA (Ελαστικές Ενώσεις): Η επιχείρηση έχει ιδρυθεί το 1993 και δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών συγκολλήσεων ιµάντων και άλλες µορφές κατασκευής και επεξεργασίας ελαστικού (παραγωγή ελαστικών ιµάντων µε ενίσχυση συρµατόσχοινων, παραγωγή υλικών συγκολλήσεως και επισκευής ελαστικών ιµάντων κ.λπ.). Έχει κάνει επενδύσεις άνω των 3.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία και διαθέτει εργοστάσιο επεξεργασίας ιµάντων στη θέση Αγ. Χριστόφορος Πτολεµαϊδος και ένα εργοτάξιο στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Το προσωπικό της εταιρείας ανέρχεται συνολικά σε 140 άτομα. Βασικοί πελάτες της εταιρείας είναι η ∆ΕΗ, η ΑΓΕΤ, ο ΤΙΤΑΝ καθώς και αντίστοιχες του εξωτερικού (Γερµανία, Ισπανία κ.λπ.). Καθιέρωση του εµπορικού σήµατος (ELENsa) στις ξένες αγορές. Συνεργάζεται επίσης με Veyance Technologies Goodyear Engineered Products, παραγωγό των ελαστικών ιµάντων GoodYear ενώ η παραγωγή των ελαστικών ιµάντων GoodYear για την ευρωπαϊκή αγορά γινόταν και στις εγκαταστάσεις της.

*Απόστολος Κουρκουβέλας, Οικονομολόγος, από τα Σπιτικά Τρόφιμα: Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1997 , παρασκευάζει ημιέτοιμα γεύματα και προπαρασκευασμένες συνταγές (λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια, σεφταλιές κ.ά.) Το 2002 σε συνεργασία με τον όμιλο «ΑΒ Βασιλόπουλο» ανέπτυξε νέα προϊόντα και περάσαμε στην παραγωγή ετοίμων φαγητών παραδοσιακής κουζίνας. Από το 2003 εξάγει σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία. Για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από τη Μαγνησία, κατευθείαν από τους παραγωγούς.

*Μπάμπης Αραμπατζής, Γεωπόνος, από τη ΦΕΡΑΙΑ ΓΗ: Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και αιθέρια έλαια. Η παραγωγή γίνεται στο αγρόκτημα «Φεραία Γη» στο Βελεστίνο Μαγνησίας από το 2005, ενώ ήδη γίνονται εξαγωγές σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.λπ.) και σε 4 πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά, με την εξαγωγική δραστηριότητα να αποτελεί πάνω από 92% του συνολικού όγκου. Βασικά προϊόντα, η ρίγανη και το τσάι του βουνού, πάνω 100 τόνους εξαγωγή το 2017. Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για το προϊόν «Τσάι του Βουνού» για τη μέθοδο παρασκευής του ροφήματος. Από τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ KannaΒΙΟ, παράγει το πρώτο αιθέριο έλαιο βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου