ΤΟΠΙΚΑ

Ράνια Αντωνοπούλου από τον Βόλο: «Βάλαμε φρένο στην ανεργία»

ράνια-αντωνοπούλου-από-τον-βόλο-βάλα-279276

Τη βεβαιότητα πως από το 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας θα προκύψει το πλαίσιο των δράσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν σε περιφερειακό επίπεδο για την ανάσχεση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εξέφρασε από τον Βόλο χθες το απόγευμα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Η κ. Ράνια Αντωνοπούλου και ο ειδικός γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας κ. Αντώνης Βορλόου, επισκέφτηκαν τον Βόλο και ειδικότερα την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «La petite Cantine» στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές στη Θεσσαλία» και έκαναν ενημέρωση για τις προοπτικές που διανοίγονται μέσω του Νόμου 4430/2016 για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας στον Βόλο, που εξαιτίας του νέου κύματος αποβιομηχάνισης «μετράει» πολλές χαμένες θέσεις εργασίας, για να απαντήσει πως τα εργαλεία με τα οποία θα εξειδικευθούν οι δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση και τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι φορείς στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας.

Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει πως το υπουργείο μελετάει διάφορα προγράμματα τα οποία έχουν στόχο να στηρίξουν την κοινωνική επανένταξη των ανέργων, και ανέφερε πως ήδη σε επίπεδο Θεσσαλίας μέσα από αυτά έχουν δημιουργηθεί 15.000 θέσεις εργασίας. Όπως επίσης είπε η υπουργός, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα στη Θεσσαλία έχουν δημιουργηθεί 23.000 θέσεις εργασίας ενώ από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι το τέλος του 2014 η περιοχή είχε χάσει 19.800 θέσεις

Γενικότερα, σχετικά με την αγορά εργασίας στη χώρα η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε πως «από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούλιο, έχουν δημιουργηθεί 250.000 θέσεις εργασίας», επισημαίνοντας πως περίπου οι μισές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης και οι άλλες μισές είναι πλήρους απασχόλησης.

«Αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αντιμετωπίσει την ανεργία, όμως βάλαμε φρένο στην καταστροφή που είχε ήδη δημιουργεί και αυξανόταν διαρκώς», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός, αποδεχόμενη ότι η ραγδαία μείωση της απασχόλησης έχει πλέον αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, μόνο μέσα από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις μπορεί να υπάρξει ανάσχεση της ανεργίας τόσο σε εγχώριο όσο και σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Σχετικά με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας των δήμων η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε πως «όλοι οι δήμοι έχουν καταλάβει πως τα προγράμματα αυτά είναι για να υποστηρίζουν τους ανέργους, ιδίως τους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας άνω των 50 ετών», συμπληρώνοντας πως «έχει μπει ένα φρένο στην αύξηση των δεικτών ανεργίας». Σημείωσε επίσης πως η κοινωφελής εργασία «συνδέει τους ανέργους με έργα που υλοποιούν οι δήμοι, και τα οποία αποδίδουν το μέγιστο όφελος στην τοπική κοινωνία».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου