ΤΟΠΙΚΑ

«Ξεκόλλησαν» 150 συντάξεις στον Βόλο

ξεκόλλησαν-150-συντάξεις-στον-βόλο-280033

«Ξεκολλάνε» οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Περίπου 150 οριστικές αποφάσεις συντάξεων εκδόθηκαν από το τοπικό παράρτημα του ΕΦΚΑ μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Πρόκειται για συντάξεις που αφορούσαν σε αιτήσεις που είχαν γίνει από τις αρχές του 2017, για ασφαλισμένους σε ένα μόνο ασφαλιστικό φορέα, και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι ελάμβαναν μόνο το ποσό της προσωρινής σύνταξης.

Προς διεκπεραίωση ωστόσο παραμένουν αρκετές συντάξεις, οι οποίες προέρχονται από διαδοχική ασφάλιση, και για τις οποίες οι αρχικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί το 2016, καθώς αφενός η διαδικασία παραμένει χρονοβόρα, και αφετέρου παρατηρούνται ασάφειες στις σχετικές εγκυκλίους, οι οποίες εξειδικεύουν ανά περίπτωση τους όρους και τις προϋποθέσεις κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ για τις νέες συντάξεις στην πλειοψηφία τους εκδίδονται με μειώσεις μέχρι και 30% σε σχέση με τα ποσά που θα είχαν οι συνταξιούχοι χωρίς την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, πριν δηλαδή το Μάιο του 2016.

Η έκδοση των οριστικών αποφάσεων για τις 150 και πλέον συντάξεις μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από τον ΕΦΚΑ στον Βόλο έγινε άμεσα όπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις αφορούσαν σε ασφαλισμένους που το σύνολο του εργασιακού τους βίου ήταν σε ένα ασφαλιστικό ταμείο.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα αφού ελέγχτηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά και έγινε η ανακεφαλαίωση ενσήμων, να εγκριθούν οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης αρχικά της προσωρινής συνταξιοδότησης και τώρα της οριστικής απόφασης.

Δεν ισχύει φυσικά το ίδιο, για όσους εν δυνάμει συνταξιούχους είχαν περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να υπολογιστεί η διαδοχική ασφάλιση. Στον τομέα αυτόν, τα πράγματα περιπλέκουν, καθώς οι ρυθμοί με τους οποίους γίνεται η ανακεφαλαίωση από ταμείο σε ταμείο διαφέρει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απονομή της σύνταξης αφενός, και αφετέρου μέχρι πριν από λίγο διάστημα δεν είχαν εξειδικευθεί και οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου για να μην υπάρξουν λάθη.

Πανελλαδικά «ξεκόλλησαν» 4.200 συντάξεις

Στο μεταξύ, την καταβολή 4.200 συντάξεων και μάλιστα αναδρομικά έφερε η εντατικοποίηση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ για την επίσπευση έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Μετά την επιστολή του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προς τους εργαζομένους την περασμένη εβδομάδα για επίσπευση της διαδικασίας, προκειμένου να μη χαθούν πόροι από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων, οφειλών οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ «ξεκόλλησαν» 4.200 συντάξεις, που θα πληρωθούν σήμερα Τρίτη.

«Αυτές οι συντάξεις θα καταβληθούν αύριο, αντί της 1ης Νοεμβρίου που ήταν να γίνει η καταβολή τους» ανέφερε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθ. Μπακαλέξης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε: «Πλέον, από τη στιγμή που άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση στον ΕΦΚΑ, υπάρχει η πρόθεση να τρέξουμε και να εντατικοποιήσουμε τους ρυθμούς, ώστε έως το τέλος του έτους να έχουν πληρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις».

Σημείωσε επίσης ότι σήμερα θα γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, ενώ εξήρε τη μεγάλη, όπως ανέφερε, οικειοθελή και χωρίς καμία υποχρεωτικότητα συμμετοχή των εργαζομένων για την επίσπευση της διαδικασίας της καταβολής των συντάξεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου