Η ευκαιρία είναι μοναδική

η-ευκαιρία-είναι-μοναδική-280122

Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία, αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά μακριά από ιδεοληψίες, κομματικές περιχαρακώσεις και τοπικιστικές αντιλήψεις

Το διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας που ξεκινά σήμερα στη Λάρισα και θα διαρκέσει έως αύριο Τετάρτη, είναι λογικό να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της περιοχής – και όχι μόνο.

Με δεδομένο ότι πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία που όλοι ομνύουν στο όνομα της ανάπτυξης, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την περιοχή ώστε, έχοντας ιεραρχήσει στόχους και προτεραιότητες, να σχεδιάσει τη Θεσσαλία της επόμενης 20ετίας.

Αποτελεί βήμα προς θετική κατεύθυνση το γεγονός πως, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν γίνει αλλεπάλληλες επαφές με όλους τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλίας, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει μία σαφής εικόνα των προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν την περιοχή, καθώς επίσης και των μεγάλων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε υποδομές, οι οποίες πρέπει να ξεμπλοκαριστούν ώστε να μπορεί η περιοχή να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα διασφαλίζει αφενός την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη Θεσσαλία, ώστε να μην επανεμφανιστούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου η Δυτική Θεσσαλία αισθανόταν «ριγμένη» σε σχέση με Μαγνησία και Λάρισα, και αφετέρου θα εγγυάται τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, ώστε να σταματήσουμε να μετράμε… χαμένες ευκαιρίες, για να δοθεί η δυνατότητα να καταπολεμηθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Το έχουν πει πολλοί, το επαναλαμβάνουμε δοθείσης της ευκαιρίας με αφορμή το Συνέδριο, πως η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία, αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά μακριά από ιδεοληψίες, κομματικές περιχαρακώσεις και τοπικιστικές αντιλήψεις.

Όποτε οι φορείς της Θεσσαλίας αποφάσισαν να δράσουν συλλογικά, συνθετικά και μακριά από τοπικισμούς, τα αποτελέσματα ήταν σαφώς θετικότερα, από ό,τι όταν στη λογική του πολιτικού κόστους και του «κατόπιν ενεργειών μου» παρασύρθηκαν σε αποσπασματικούς σχεδιασμούς και μεμονωμένες πρωτοβουλίες.

Τα απανωτά χαστούκια που ήρθαν ως απόρροια της κρίσης και το φρενάρισμα σε μεγάλο βαθμό ελλείψει κονδυλίων υποδομών που θα μας έδιναν μεγαλύτερη ώθηση, έχουμε την αίσθηση ότι έχουν λειτουργήσει ως καμπανάκι και πως δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Η κυβέρνηση δείχνει σε πολιτικό επίπεδο, πως προσπαθεί και θέλει να αλλάξει την ατζέντα, δίνοντας βάρος πλέον στην ανάπτυξη. Μένει αυτό να μετουσιωθεί σε πράξη, σε έργα.

Ως εκ τούτου περιμένουμε σήμερα και αύριο να ακούσουμε σημαντικές ανακοινώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες δεν θα μείνουν στο επίπεδο των διαπιστώσεων, αλλά ούτε και των απλών εξαγγελιών, παρά θα ξαναβάλουν «το τρένο της ανάπτυξης στις ράγες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου