Οι επιτροπές δεν λύνουν το πρόβλημα

οι-επιτροπές-δεν-λύνουν-το-πρόβλημα-351587

Αν πράγματι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέλει να καταγράψει τους λόγους που δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι, δεν έχει παρά να δώσει εντολή στην Επιτροπή να συνομιλήσει με όλους εκείνους που χρόνια τώρα είναι τα γνωστά υποζύγια

Τρεις στους δέκα συνολικά φορολογούμενους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος προς την εφορία, και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διερευνά τους σχετικούς λόγους. Αυτό όπως ήταν φυσικό έχει θορυβήσει τους αρμοδίους, που σπεύδουν τώρα να καταγράψουν τους σημαντικότερους κινδύνους φορολογικής συμμόρφωσης, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η είσπραξη εσόδων και κυρίως να μπει φρένο στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 95 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως διάβασα στον οικονομικό Τύπο, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έχει συγκροτήσει 14μελή ομάδα εργασίας η οποία ανέλαβε την κατάρτιση προγράμματος συμμόρφωσης, το οποίο θα περιγράφει όπως τονίζεται «τους σημαντικότερους κινδύνους που σχετίζονται με την υποβολή δηλώσεων, την ορθή δήλωση της φορολογητέας ύλης και την εμπρόθεσμη είσπραξη των οφειλόμενων ή καταλογιζόμενων ποσών».

Η ανάλυση -συνεχίζει η ανακοίνωση- θα περιλαμβάνει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, και η κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων θα γίνει με βάση το εισόδημα και τον αποδιδόμενο φόρο, το δηλούμενο και αποδιδόμενο ΦΠΑ, την περιουσία τους και τον αποδιδόμενο ΕΝΦΙΑ.

Για τον προσδιορισμό των κινδύνων θα αναλυθούν στοιχεία από τις αρμόδιες φορολογικές διευθύνσεις σχετικά με τη συμμόρφωση, τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα αποτελέσματα της αναγκαστικής είσπραξης και οτιδήποτε σχετικό απαιτηθεί κατά την εκτέλεση του έργου της ομάδας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στον προσδιορισμό και στην ανάλυση συμπεριφορών που οδηγούν σε μη συμμόρφωση. Στη βάση αυτή, η ομάδα θα καταγράψει και θα προτείνει τρόπους και ενέργειες αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης κινδύνου μη συμμόρφωσης.

Κι όμως, αν πράγματι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέλει να καταγράψει τους λόγους που δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως, δεν έχει παρά να δώσει εντολή στα μέλη αυτής της Επιτροπής να βγούνε από τα γραφεία τους και να περπατήσουν στον δρόμο.

Να συνομιλήσουν με τους επαγγελματίες, που κάθε τέλος του μήνα τρέχουν και δεν φτάνουν να μαζέψουν χρήματα για να πληρώσουν φόρους και εισφορές.

Να συναντήσουν συνταξιούχους και μισθωτούς, που μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα ψάχνονται για δανεικά ώστε να βιοποριστούν τις υπόλοιπες μέρες μέχρι να ξαναπληρωθούν. Να επιδιώξουν να ενημερωθούν από την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία πνέει τα λοίσθια περιμένοντας από τις τράπεζες πότε θα ανοίξουν τις στρόφιγγες της ρευστότητας.

Τέτοιες κινήσεις θα βοηθούσαν ώστε η καταγραφή που επιζητείται να είναι εκτός από ουσιαστική και πραγματική. Ειδάλλως θα πρόκειται για μία καθαρά θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος, από την οποία ασφαλώς δεν μπορεί να προκύψει καμία αποτελεσματική λύση. Απλά είναι τα πράγματα. Γιατί τα δυσκολεύουν;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου