Οι θυσίες δεν έχουν ακόμη πιάσει τόπο

οι-θυσίες-δεν-έχουν-ακόμη-πιάσει-τόπο-379297

Οι επιπτώσεις της κρίσης εκδηλώνονται παντού, ακόμα και στην κατανάλωση τροφίμων, όπου ο τζίρος στο λιανεμπόριο τροφίμων μειώθηκε κατά 18% την περίοδο 2009-2016, ενώ οι προβλέψεις και για το 2017 έως τώρα κινούνται σε αρνητικό επίπεδο.

Κάθε μέρα η μέση ελληνική οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα οικονομικής διαχείρισης. Τα εισοδήματα είναι μειωμένα, οι φόροι αυξημένοι, τα παιδιά μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά ή μένουν άνεργα στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των ερευνών, ζουν κατά κανόνα σε δικό τους σπίτι έχουν αυτοκίνητο, πολλοί διαθέτουν και εξοχικό, αυτό που ωστόσο πλέον δεν έχουν είναι χρήματα.

Oι γονείς συμβιώνουν με τα παιδιά για να φροντίζουν τα εγγόνια, τους εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας. Έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των νοικοκυριών με οικογενειάρχες συνταξιούχους ή μη εργαζόμενους, και έχουν αντίστοιχα συρρικνωθεί τα ποσοστά των νοικοκυριών με οικογενειάρχες μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους. Και το πιο τραγικό, έχουν ελαττωθεί -όπως διάβαζα- σε επικίνδυνο βαθμό για το δημογραφικό πρόβλημα οι νέες οικογένειες. Η πτώση των γεννήσεων κατά περίπου 25.000 από το 2009, κυρίως για οικονομικούς λόγους, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη βόμβα που απειλεί τα θεμέλια της χώρας.

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται στο «κόκκινο». Αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις που δημιούργησαν την εποχή της ευμάρειας.

Παράλληλα, τη ζοφερή εικόνα της κατάρρευσης των οικογενειακών προϋπολογισμών συμπληρώνει η κατάρρευση κυρίως της μικρής επιχειρηματικότητας, καθώς σχεδόν ένα στα δύο μικρά επιχειρηματικά δάνεια είναι σε καθυστέρηση, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξόφλητο είναι πλέον ένα στα τρία δάνεια τουλάχιστον.

Η έκρηξη όμως των οφειλών από φυσικά και νομικά πρόσωπα υπονομεύει κάθε προσπάθεια για σταθεροποίηση της οικονομίας, στον βαθμό που το σύνολο των οφειλών φθάνει τα δύο τρίτα σχεδόν του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Οι εικόνες έξω από τα κεντρικά γραφεία των ΔΕΚΟ, ή στα γκισέ εφοριών και ασφαλιστικών ταμείων από καταναλωτές και πολίτες που συνωστίζονται για ρυθμίσεις των οφειλών τους, είναι ενδεικτικές των διαστάσεων που έχει λάβει η υπερχρέωση. Τα βάρη της διαρκούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων από εργασία σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων και τα αλλεπάλληλα μαχαίρια στις συντάξεις, αποδεικνύονται ασήκωτα για εκατομμύρια πολίτες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, στον αντίποδα της εξόδου στις αγορές, η ελληνική πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική. Αβεβαιότητα, πτώση εισοδημάτων, υπερφορολόγηση έχουν ανατρέψει πλήρως τη ζωή των περισσοτέρων ελληνικών οικογενειών, και αν δεν γίνει κάτι δραστικό το φετινό φθινόπωρο, τον χειμώνα θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η επιβίωση όσων οι θυσίες ακόμη δεν έχουν πιάσει τόπο… παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου