ΤΟΠΙΚΑ

Δεν φτάνουν τα κονδύλια για τον στεφανιογράφο στο Νοσοκομείο

δεν-φτάνουν-τα-κονδύλια-για-τον-στεφαν-393256

Ανησυχία πως από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την υγεία η Μαγνησία θα δημοπρατήσει μόνο τα δύο έργα, τα οποία ήδη ανακοινώθηκαν και αφορούν στα ψηφιακά χειρουργεία και την προμήθεια ακτινολογικού εξοπλισμού, δημιουργεί το γεγονός πως τα κονδύλια του προγράμματος έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Aγώνας δρόμου προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση του αιμοδυναμικού εργαστηρίου από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από τη μία τα έργα-γέφυρα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ- ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και «πήραν τη μερίδα του λέοντος», όπως αναμενόταν και όπως έγραφε πριν περίπου ένα χρόνο «χτυπώντας καμπανάκι» ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ προς τους τοπικούς φορείς, και από την άλλη οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην 5η ΥΠΕ, όπου εστάλησαν οι φάκελοι με τα έργα για να προωθηθούν στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση σκοπιμότητας, είχαν ως αποτέλεσμα τα κονδύλια να έχουν σχεδόν εξαντληθεί για τον Βόλο προς το παρόν… στις προκηρύξεις των έργων για το ψηφιακό χειρουργείο και την προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ακτινολογικού εξοπλισμού!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το θέμα τέθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που ζήτησε να έχει ο διοικητής του Νοσοκομείου Μ. Δραμητινός με περιφερειακούς συμβούλους της Μαγνησίας, και στην οποία ζητήθηκε η συνδρομή τους ώστε να υπάρξει παρέμβαση.

Όπως λένε καλά πληροφορημένες δημοσιογραφικές πηγές, τα εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν και τα οποία ήδη έχουν τεθεί υπόψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι να γίνει τροποποίηση του ΕΣΠΑ σε κωδικούς έργων οι οποίοι αφορούν σε άλλους τομείς, για την άντληση των απαιτούμενων κονδυλίων που θα επιτρέπουν τη δημοπράτηση και του αιμοδυναμικού εργαστηρίου.

Ερωτηθείς χθες από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός επιβεβαίωσε πως υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο έργο. «Επί δύο χρόνια φώναζα να ετοιμαστούν γρήγορα οι μελέτες για να προκηρυχθούν τα έργα. Δεν με άκουσαν οι αρμόδιοι. Τώρα τρέχουν τελευταία στιγμή για να εντάξουν όλα τα έργα. Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά σε ό,τι με αφορά προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε το αιμοδυναμικό εργαστήριο να χρηματοδοτηθεί από άλλα κονδύλια του ΕΣΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογιστεί από την ομάδα ΕΣΠΑ του Νοσοκομείου Βόλου περίπου στο ποσό των 900.000 ευρώ. Θεωρείται πρωτεύον έργο εξαρχής, καθώς αφορά στον στεφανιογράφο και στις απαραίτητες υποδομές του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της καρδιολογικής κλινικής, που εκτιμάται πως θα καλύψει τις ανάγκες 250 ασθενών ετησίως που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για να σωθεί η ζωή τους, και συνολικά 600 ασθενών που διακομίζονται εκτός Μαγνησίας κάθε χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν σοβαρότατα καρδιολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, την ερχόμενη Τρίτη που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων της Μαγνησίας προσανατολίζονται να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, προκειμένου να είναι θετικοί όταν θα τεθεί υπό έγκριση η τροποποίηση του ΕΣΠΑ. Το θέμα επίσης, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί και υπ’ όψιν του Υπουργού Αλ. Χαρίτση που είναι ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ.

Στον δρόμο της δημοπράτησης

Τέλος να σημειωθεί πως στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 2.β «Υποδομές Στήριξης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού», όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια τις τελευταίες δύο εβδομάδες δημοπρατούνται α) το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Πλήρους Ψηφιακής Χειρουργικής Αίθουσας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου» προϋπολογισμού 470.000 €, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μίας ολοκληρωμένης Ψηφιακής Χειρουργικής Αίθουσας, High Definition με κεντρικό έλεγχο του ενδοσκοπικού και του περιφερειακού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια μίας επέμβασης. Επίσης, β) το έργο «Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ακτινολογικού εξοπλισμού» προϋπολογισμού 350.000 €, που αφορά σε προμήθεια και εγκατάσταση ακτινολογικού εξοπλισμού σε αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και πέραν του ορίου ζωής υπάρχοντος βασικού εξοπλισμού. Περιλαμβάνει την προμήθεια Ακτινολογικού Υπερηχοτομογράφοu με Τεχνική Ελαστογραφίας, συνοδευόμενο από τέσσερις ηχοβόλες κεφαλές, τροχήλατο, έγχρωμο εκτυπωτή Α4 τεχνολογίας Laser/Phaser. Επίσης περιλαμβάνει την αντικατάσταση του παλαιού ακτινογραφικού συστήματος με νέο πλήρως ψηφιακό, με δύο ψηφιακούς ανιχνευτές και επιπλέον σταθμό διάγνωσης εξετάσεων. Η εγκατάσταση θα γίνει στην ήδη υπάρχουσα και λειτουργική ακτινολογική αίθουσα, η οποία διαθέτει όλες τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές και πληροί τις προδιαγραφές ακτινοπροστασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου