Μόνο με ρευστότητα οι επιχειρήσεις μπορούν να μείνουν όρθιες

μόνο-με-ρευστότητα-οι-επιχειρήσεις-μπ-397378

Το κράτος έχει μόνο να ωφεληθεί από ένα σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις διότι θα αποκτήσει κερδοφορία, προστιθέμενη αξία και θα τονωθεί η απασχόληση

Υπό ασφυκτικό κλοιό οι επιχειρήσεις. Δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Δέχονται καταιγιστικούς ελέγχους από όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εφορία, Υγειονομικό, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ΙΚΑ έχουν εξαπολύσει σαφάρι ελέγχων τις τελευταίες μέρες ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Όπως εκμυστηρεύονται οι επαγγελματίες, είναι μέρες που δεν προλαβαίνουν πραγματικά να δουλέψουν, αφού μέχρι να ολοκληρωθεί ο ένας έλεγχος, μπαίνει νέο κλιμάκιο άλλης υπηρεσίας και τούμπαλιν.

Κανείς δεν ισχυρίζεται πως δεν πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Τουναντίον, όσοι δεν τηρούν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, είτε πρόκειται για την απασχόληση προσωπικού είτε για τη φορολογία, ασφαλώς και πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Υπό την αίρεση όμως πως και το κράτος θα πρέπει να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το πώς αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες, και επιτέλους να στρέψει το βλέμμα του προς αυτούς, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για να παραμείνουν ζωντανοί.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη από πιστωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Έχουν ανάγκη από ένα απλοποιημένο περιβάλλον που θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις, καινοτομία, εξωστρέφεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση το κράτος έχει μόνο να ωφεληθεί από ένα σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις διότι θα αποκτήσει κερδοφορία, προστιθέμενη αξία και θα τονωθεί η απασχόληση.

Πρέπει όλες οι μεριές -η πολιτεία, οι επιχειρήσεις αλλά και το τραπεζικό σύστημα, που μέχρι στιγμής φροντίζει μόνο για τα του οίκου του- να αναλάβουν δράση. Ειδικά οι τράπεζες, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να προχωρήσουν στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, σε δράσεις και επιχειρήσεις, οι οποίες αντλώντας αυτή τη ρευστότητα, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, και κατ’ επέκταση θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την απασχόληση.

Η αγορά έχει ανάγκη από ρευστότητα γιατί τώρα στραγγαλίζεται από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και την υπερφορολόγηση όλων των κλάδων.

Κοντολογίς, μόνον αν η κυβέρνηση αλλάξει πολιτική και ενισχύσει την κατανάλωση θα πάρει «μπρος» η αγορά, θα υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου