ΤΟΠΙΚΑ

Και οι εισπρακτικές τον χαβά… τους

και-οι-εισπρακτικές-τον-χαβά-τους-400233

Μπορεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών να έχει αλλάξει, όμως οι περισσότερες δεν έχουν συμμορφωθεί. Σαν να μην πέρασε… μία μέρα, συνεχίζουν να εκβιάζουν με απανωτά τηλεφωνήματα, απαιτώντας πολλές φορές με σκαιότατο τρόπο την αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου γίνεται αποδέκτης καταγγελιών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, για αυτό και προτρέπει τους δανειολήπτες να υποβάλλουν επώνυμη αναφορά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο τηλεφωνικό νούμερο 1520.

Παράλληλα οι δανειολήπτες έχουν ένα ακόμη «όπλο» στη φαρέτρα τους. Έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των τραπεζών που μεταβίβασαν τα προσωπικά τους δεδομένα στις εισπρακτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, οι εισπρακτικές εταιρείες τηλεφωνούν παράνομα στους εκπρόθεσμους δανειολήπτες και κατόχους πιστωτικών καρτών, αν προηγουμένως οι τράπεζες δεν έχουν ενημερώσει γραπτώς ότι μεταβιβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρεία, και αν οι τελευταίες δεν έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες ότι έχουν στην κατοχή τους τα προσωπικά τους δεδομένα.

Αν δεν έχει προηγηθεί αυτή η διαδικασία, ο δανειολήπτης μπορεί να διεκδικήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο αποζημίωση για ηθική βλάβη, η οποία το λιγότερο ανέρχεται στα 5.870 ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχεται η Ένωση Καταναλωτών, οι συγκεκριμένες εταιρίες τηλεφωνούν ακατάπαυστα, ενοχλώντας συνέχεια όσους χρωστούν σε τράπεζες.

Εκτός από τις αλλεπάλληλες οχλήσεις, δανειολήπτες καταγγέλλουν πως οι υπάλληλοι που τους τηλεφωνούν τους ειρωνεύονται, τους προσβάλλουν και κάποιες φορές τους τρομοκρατούν, με απειλές ότι όταν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα χάσουν σπίτια και αυτοκίνητα.

«Οι τηλεφωνικές εταιρίες έχουν αναπτύξει μία συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ανάλογα με το ποιος και τι απαντάει στο τηλέφωνο. Έχουν αναπτύξει τρόπους για να τον πιέζουν ψυχολογικά, με μισές αλήθειες, ειρωνείες, υποτίμηση ακόμα και έμμεσες απειλές», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Κ. Πλαστάρα, υποστηρίζοντας επίσης πως οι υπάλληλοι των εταιρών αυτών φτάνουν σε σημείο να τους λένε πως θα αυξηθούν οι τόκοι των δανείων εκτοξεύοντας τα ποσά, μόνο και μόνο για να πείσουν τους δανειολήπτες να καταθέσουν χρήματα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως εκτός από τηλεφωνικές εταιρίες, τον ρόλο των εισπρακτικών καλούνται να κάνουν και δικηγορικά γραφεία. Σύμφωνα με την κ. Πλαστάρα πολλοί εξ αυτών που τηλεφωνούν και παριστάνουν τους δικηγόρους δεν είναι.

Μάλιστα έχουν καταγγελθεί συγκεκριμένα γραφεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να σταματήσει η αντιεπαγγελματική τους συμπεριφορά.

«Πληρώστε… και τελειώσαμε»

Το τελευταίο διάστημα εξάλλου παρατηρείται ολοένα και συχνότερα η «προσέγγιση» των δανειοληπτών με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ που αφορούν σε κάρτες και μικροδάνεια με πολύ δελεαστικές προτάσεις κουρέματος.
«Από τα 9.000 ευρώ που χρωστάτε πληρώστε τα 2.500 ευρώ και τελειώσαμε», ήταν η προτροπή που άκουσαν αρκετοί δανειολήπτες από την υπάλληλο της εισπρακτικής που μιλούσε για λογαριασμό συγκεκριμένης ιδιωτικής τράπεζας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κ. Πλαστάρα συνιστά προς τους δανειολήπτες να απευθυνθούν πρώτα στην τράπεζα για να ελέγξουν αν αυτή η πρόταση πράγματι είναι σε ισχύ και μετά να σκεφτούν αν θα την αποδεχτούν ή όχι.

«Υπάρχουν πιστωτικά ιδρύματα τα οποία προκειμένου να χάσουν τελείως τα χρήματά τους ή να περιμένουν χρόνια για την αποπληρωμή, επιλέγουν ένα γενναίο “κούρεμα” όταν πρόκειται για μικροποσά, ώστε να μπορούν να εισπράξουν κάτι», παρατηρεί η αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου