Το Κράτος πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του

το-κράτος-πρέπει-να-τηρεί-τις-υποχρεώσ-406178

Μπορεί οι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου να υποστηρίζουν πως το κράτος έπαψε να είναι ο μεγάλος «μπαταχτσής», όμως αυτό δεν ισχύει κατ’ ελάχιστο

Η τακτική του Υπουργείου Οικονομικών να μην πληρώνει τους προμηθευτές του δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στην αγορά, συνεχίζεται. Μπορεί οι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου να υποστηρίζουν πως το κράτος έπαψε να είναι ο μεγάλος «μπαταχτσής», όμως αυτό δεν ισχύει κατ’ ελάχιστο.

Τα φέσια του δημοσίου έχουν φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 5,05 δισ. ευρώ, και όπως όλα δείχνουν μέχρι και τον Αύγουστο δεν πρόκειται να πέσουν χρήματα στην αγορά, καθώς η κυβέρνηση περιμένει την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,7 δισ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου για να αρχίσει να πληρώνει.

Μη φανταστείτε όμως κανένα μεγάλο ποσό, παρά μόνο 800 εκατ. που θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Το φθινόπωρο προβλέπεται να γίνει η εκταμίευση ακόμα 800 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό θα έχει πληρώσει από τα διαθέσιμά του τουλάχιστον 400 εκατ. προς τις υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει.

Και όλα αυτά ενώ στην αγορά επαγγελματίες και επιχειρήσεις περιμένουν να πέσει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία, για να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν ζωντανοί.

Η μεγάλη στρέβλωση ωστόσο με αφορμή τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, είναι ότι ενώ το ίδιο το κράτος έχει δημιουργήσει οφειλές, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην έγκαιρη αποπληρωμή τους, την ίδια ώρα όμως απαιτεί από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς.

Για το κράτος ωστόσο αυτή η «αφερεγγυότητα» δεν έχει συνέπειες. Για τους επαγγελματίες όμως; Καθημερινά τα πινάκια των δικαστηρίων είναι γεμάτα από υποθέσεις με επιχειρήσεις και μικρομεσαίους που σύρονται στη Δικαιοσύνη, γιατί οφείλουν ΦΠΑ ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η επίκληση «δεν έχουμε χρήματα γιατί το κράτος μάς οφείλει…» δεν εισακούγεται, με αποτέλεσμα οι καμπάνες να πέφτουν βροχή και οι επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τιμωρούνται με νέα πρόστιμα, τρέχουν ασθμαίνοντας να βρούνε τα χρήματα για να συγχωνεύσουν ποινές, προκειμένου να μη βρεθούν φυλακή από τη μία μέρα στην άλλη.

Και βέβαια, δεν ισχυριζόμαστε ότι καλώς κάνουν οι επαγγελματίες και δεν καταβάλλουν ΦΠΑ, όμως από τη στιγμή που το κράτος απαιτεί να είναι εμπρόθεσμοι στις υποχρεώσεις τους, θα έπρεπε να τηρεί και το ίδιο την υποχρέωσή του να πληρώνει αυτά που χρωστάει. Διαφορετικά, από τη μία θα αυξάνονται οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες και από την άλλη τα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο. Πόσο όμως μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου