Στροφή στα πραγματικά προβλήματα

στροφή-στα-πραγματικά-προβλήματα-420267

Η πολιτική βούληση μπορεί να υπάρχει, αυτό όμως που θα μετρήσει τελικά επ’ ωφελεία της χώρας είναι το αποτέλεσμα

Η επισήμανση του πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να ξεκλειδώσουν επενδύσεις που είναι ώριμες, συνιστά τη στροφή που επιχειρεί το Μαξίμου σε θέματα που αφορούν στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη.

Είναι καιρός πια να απεγκλωβιστεί πρώτα από όλα η κυβέρνηση από αυτή τη μονοθεματική συζήτηση περί χρέους και αξιολόγησης, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις, να δρομολογηθούν δράσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα συνηγορούν υπέρ λύσεων οι οποίες θα βάζουν ξανά την οικονομία στις ράγες της ανάπτυξης.

Τα όσα είπε ο κ. Αλ. Τσίπρας στα μέλη της κυβέρνησης, δείχνουν ότι πολιτική βούληση υπάρχει, εναπόκειται πλέον στους αρμόδιους υπουργούς να ξεμπλοκάρουν -όπου υπάρχουν προβλήματα- τις διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις που μπορούν σταδιακά να συμβάλλουν ώστε η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα που σήμερα την ταλανίζουν.

Μία συνέχιση της συζήτησης και της δημόσιας αντιπαράθεσης για το αν η συμφωνία του Εurogroup είναι θετική ή όχι, αν το θέμα του χρέους θα επιλυθεί δραστικά ή θα υπάρξουν μεσοβέζικες λύσεις και αν θα μπορέσουμε και πότε να βγούμε τις αγορές, δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση που περιγράψαμε πιο πάνω.

Συντηρεί απλά μία μιζέρια και μία πολιτική όξυνση που είναι ό,τι χειρότερο αυτή την περίοδο, με δεδομένη την καθίζηση που υπάρχει στην πραγματική οικονομία και την ύφεση που επιμένει σε υψηλά επίπεδα.

Για αυτό και η δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί ούτε να παρερμηνευθεί από κανέναν αρμόδιο υπουργό.

Όλοι θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν, και από το πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι ώστε να ξεμπλοκάρουν επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν και δώσουν τις πρέπουσες λύσεις.

Αρκετός χρόνος έφυγε, αρκετές δικαιολογίες ακούστηκαν, αρκετές ευκαιρίες πήγαν χαμένες.

Πιότερος χρόνος για πειραματισμούς δεν υπάρχει. Η κλεψύδρα έχει ήδη αρχίσει και μετράει αντίστροφα εδώ και πολύ καιρό.

Αν αυτό γίνει σαφές προς όλους, ενδεχομένως να υπάρχει ακόμη ελπίδα για να αλλάξει ρότα η χώρα. Η πολιτική βούληση μπορεί να υπάρχει, αυτό όμως που θα μετρήσει τελικά επ’ ωφελεία της χώρας είναι το αποτέλεσμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου