Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

συμφώνησαν-ότι-διαφωνούν-421390

Οι διαρροές από το Μαξίμου λένε πως στην κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκαν από τη στάση της αντιπολίτευσης και ούτε ανέμεναν θετική ανταπόκριση

Ολοκληρώθηκε χθες ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Αν κανείς περίμενε αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις, κακώς περίμενε.

Ηταν εξαρχής ηλίου φαεινότερο πως ο πρωθυπουργός ήθελε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το θέμα, επιχειρώντας προφανώς με αυτό τον τρόπο να αλλάξει την πολιτική ατζέντα με το τελευταίο Eurogroup.

Αυτό που επίσης καταγράφηκε από τις προχθεσινές και χθεσινές συναντήσεις είναι ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να παρέχει ούτε καν ανοχή στη σημερινή Κυβέρνηση.

Φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι, αν η Κυβέρνηση επεδίωκε έστω και μία μίνιμουμ εθνική συνεννόηση, θα πρέπει να το ξεχάσει. Ειδικά στα θέματα που αφορούν την οικονομία μετά και τη συμφωνία στο Εurogroup.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να πιστεύει ότι μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogoup ξεκινά μια καινούργια περίοδος για τη χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή θέλε, η νέα περίοδος να συνοδευτεί από συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, κάτι, ωστόσο, που δεν φαίνεται να πείθει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, που σε όλους τους τόνους πλέον σπεύδουν να δηλώσουν πως τους «χωρίζει άβυσσος» με την κυβέρνηση.

Οι διαρροές από το Μαξίμου λένε πως στην κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκαν από τη στάση της αντιπολίτευσης και ούτε ανέμεναν θετική ανταπόκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτά σε πολιτικό επίπεδο, διότι σε οικονομικό ακόμη και αν κανείς υιοθετήσει την ευφορία του κυβερνητικού στρατοπέδου, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει ότι δεν κουνιέται φύλο.

Την ίδια ώρα η Κύπρος, στην οποία επίσης επιβλήθηκε μνημόνιο, ανακοίνωσε χθες την έξοδό της στις αγορές. Και δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς δοκίμασε την τύχη της μετά την έξοδό της από το μνημόνιο τον περασμένο Ιούλιο, εξασφαλίζοντας 1 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,88%.

Μπορεί σε κάποιους αυτό να ακούγεται ασήμαντο, όμως είναι ο μοναδικός δρόμος αν θέλουμε κάποια στιγμή να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Οσο δεν υπάρχουν θετικά νέα στο ζήτημα του χρέους και στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, για να μπορέσει η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές, όσες συμφωνίες να γίνουν στο Eurogroup και όσες αξιολογήσεις να κλείσουν… χαΐρι δεν πρόκειται να δούμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου