Θα μας πει κάποιος τι έγινε ακριβώς

θα-μας-πει-κάποιος-τι-έγινε-ακριβώς-425710

Η πολυγλωσσία που παρατηρείται από χθες το πρωί ως προς τα αποτελέσματα του Eurogroup, αν μη τι άλλο επιτείνει τη σύγχυση

Δεν μπορώ και σε μεγάλο βαθμό αρνούμαι να παρακολουθήσω όλο αυτό το παιχνίδι της επικοινωνιακής καταιγίδας που είναι σε εξέλιξη από χθες και πάλι μετά από μία κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Kαι επισημαίνω ότι αδυνατώ, καθώς η πολυγλωσσία που παρατηρείται από χθες το πρωί, αν μη τι άλλο επιτείνει τη σύγχυση.

Πήρε ή δεν πήρε η κυβέρνηση αυτά που επιδίωκε στο Eurogroup; Όποιος άκουσε χθες τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του Μαξίμου, θα πει ότι οι στόχοι επετεύχθησαν και η κυβέρνηση πήρε τη «δέσμευση» για έξοδο από τα μνημόνια σε ένα χρόνο από τώρα.

«Αυτό που αφορά και τον ελληνικό λαό, που έχει υποστεί με ιώβεια υπομονή και ψυχραιμία μεγάλες θυσίες, δόθηκε μία σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματος, σε ένα χρόνο από σήμερα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει.

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την απόφαση του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χαμήλωσε μόνος του τον πήχη λέγοντας πως υπάρχει πλέον «μεγαλύτερη σαφήνεια», αναγνώρισε όμως έστω και -υπό τη μορφή ερωτήματος – ότι τα αποτελέσματα της συμφωνίας δεν είναι ίσως επαρκή για τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός.

«Δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού, και αναγνωρίζουμε ότι όλες οι πλευρές έχουν επιχειρήσει να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό», είπε ο ΥΠΟΙΚ, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς λόγο για συμβιβασμό.

Είναι εμφανές πως σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την απόφαση του Εurogroup για να περάσει το μήνυμα πως τα δύσκολα πέρασαν και υπάρχει μπροστά «η προοπτική της ανάπτυξης», όπως και είπε.

Είναι βέβαιο ωστόσο, πως ο πρωθυπουργός, εκτός από τα αντικειμενικά προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την εσωκομματική δυσπιστία, που μπορεί, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή.

Προφανώς το μήνυμα δεν απευθύνεται μόνο στους πολίτες αλλά και στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και στο κυβερνών κόμμα, όπου υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά, με όσους αντιδρούν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πορεύεται αντάμα με τη λιτότητα και κόντρα σε όσα διακήρυττε τα χρόνια πριν κερδίσει την εξουσία.

Την ίδια ώρα, ακούγοντας την αντιπολίτευση ο πολίτης περνάει απευθείας στο άλλο άκρο. Τα βέλη πέφτουν βροχή εναντίον της κυβέρνησης και η Ν.Δ. ζητά προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αφορμή τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει πλέον η χώρα.

Όσο για τους πολίτες… αυτοί μάλλον θα παραμείνουν στα μαύρα σκοτάδια… μέχρι τουλάχιστον να αρχίσουν να εισπράττουν «τα επίχειρα» από τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018… Αυτό που πάντως πραγματικά δεν αντέχει σε καμία σοβαρή ανάλυση είναι η δέσμευση για πλεονάσματα τουλάχιστον 2% μέχρι το 2060!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου