ΤΟΠΙΚΑ

Πανωτόκια για επένδυση που ακόμη δεν πληρώθηκε

πανωτόκια-για-επένδυση-που-ακόμη-δεν-π-425771

Την ώρα που η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο ναδίρ και οι επενδύσεις αποτελούν το ζητούμενο, άνθρωποι που τόλμησαν να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αγροτικές περιοχές της Μαγνησίας, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο… αφού ο εκκαθαριστής της πρώην Αγροτικής Τράπεζας τους συμπεριέλαβε στη «μαύρη λίστα» και προειδοποιεί με εξώδικα και κατασχέσεις.

Η επιλογή μίας κοινοπραξίας αγροτών από τον κάμπο που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά μετατράπηκε σε «Οδύσσεια», αφού τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να αποδείξουν… τα αυτονόητα.

Η περιπέτεια… ξεκίνησε το 2006. Τότε δόθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις και έγινε η εκχώρηση στην τράπεζα που έλαβε τα χρήματα αυτά συν τον extra δανεισμό που χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις. Το 50% της επιχορήγησης καταβλήθηκε έως το 2011 σε 2 δόσεις. Η περίοδος χάριτος από την ΑΤΕ, που ήταν η πιστώτρια τράπεζα, ώστε να επιστραφεί το ποσό της επιχορήγησης ήταν 3 χρόνια.
Στις αλλεπάλληλες οχλήσεις για την τύχη του υπολοίπου της επιχορήγησης που ήταν εκχωρημένο στην ΑΤΕ bank, απαντήσεις δεν δίνονταν και όσοι είχαν επενδύσει άρχισαν να αισθάνονται ότι «περπατούν σε αναμμένα κάρβουνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ξαφνικά και χωρίς καμία αιτιολογία, αποφασίστηκε να ….περικοπεί ο εγκεκριμένος… προϋπολογισμός κατά 200.000 ευρώ.

Η απόφαση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ η κοινοπραξία των αγροτών μάταια άρχισε να ψάχνει για την άκρη του νήματος προκειμένου να βρει το δίκιο της. Από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι απαντήσεις όχι μόνο δεν ήταν σαφείς αλλά παρέπεμπαν στις διαδικασίες που ακολούθησε ο εκτιμητής των επενδύσεων, που σημειωτέον… είχε στο μεταξύ πάρει τον δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού, έχοντας συλληφθεί για υπόθεση εκβιασμού και δωροδοκία.

Και ο Γολγοθάς δεν σταμάτησε εδώ. Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω εξαιτίας του διαχωρισμού της ΑΤΕ στην Πειραιώς και την «κακή τράπεζα», επειδή η περίοδος χάριτος της επιχορήγησης ήταν 3 χρόνια και είχε ήδη περάσει μία 5ετία, η συγκεκριμένη επένδυση «εξοβελίστηκε» στην τράπεζα της ΑΤΕ!!!

Μετά από μία απίστευτη γραφειοκρατία, πολλές εργατοώρες διαβουλεύσεων προκειμένου στο ΥΠΑΝ να πειστούν ότι ο μόνος που δεν φταίει… αλλά τελικά πληρώνει αδρά είναι η κοινοπραξία, μόλις πριν από λίγες μέρες δόθηκε υπόσχεση από το υπουργείο ότι θα καταβληθεί και το υπόλοιπο της επιχορήγησης που ανέρχεται στο ποσό των 90.000 ευρώ. Όμως και αυτό το ποσό δεν θα καταλήξει στα ταμεία της κοινοπραξίας, όσο ο εκκαθαριστής της πρώην Αγροτικής Τράπεζας επιμένει να διεκδικεί «πανωτόκια» 35.000 ευρώ για τα λάθη και τις αβλεψίες των άλλων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου