Σε νέες περιπέτειες ο αγροτικός κόσμος

σε-νέες-περιπέτειες-ο-αγροτικός-κόσμο-428421

Αν δεν αποτραπεί αυτή η δυσμενή εξέλιξη άμεσα, μπορεί να είναι αργά για όσους επιμένουν να δουλεύουν τη γη και στηρίζουν την ύπαιθρο πριν ερημώσει

Τα δεκάδες εξώδικα που άρχισαν να αποστέλλονται στους αγρότες για δάνεια που πήραν για τις καλλιέργειές τους με εγγύηση του δημοσίου, όπως είναι φυσικό έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία.

Στα τόσα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά του ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος αυτή την περίοδο έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους τους αγρότες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανά πάσα στιγμή το δημόσιο να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων, αν ο εκκαθαριστής της πρώην Αγροτικής Τράπεζας επιμείνει να ζητά απαιτητά όλα τα χρήματα που οφείλονται.

Αυτό πολύ απλά θα σημάνει την πλήρη οικονομική εξαθλίωση και τη χρεωκοπία δεκάδων αγροτικών νοικοκυριών, που ήδη βρίσκονται στα όρια της εξόντωσης εξαιτίας της κρίσης που τους έχει σχεδόν αποδεκατίσει.

Δικαίως ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Οργανώσεων έχει κάνει το συγκεκριμένο θέμα «σημαία», ζητώντας να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση πριν βρεθούν προ τετελεσμένων οι θιγόμενοι αγρότες.

Ασφαλώς και δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτά τα δάνεια θα πρέπει να χαριστούν, θα πρέπει να βρεθεί όμως μία λύση ώστε να μπορούν οι αγρότες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε βάθος χρόνου. Με το πιστόλι στον κρόταφο δεν πρόκειται να πετύχει κανείς τίποτα. Αφενός οι περισσότεροι από τους αγρότες δεν έχουν τα χρήματα για να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή, και αφετέρου δεν είναι δυνατόν ο εκκαθαριστής να λειτουργεί με «συνοπτικές διαδικασίες», όταν όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που διέρχεται ο αγροτικός κόσμος.

Αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες σύντομα είναι σίγουρο πως οι αγρότες θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Αν υπάρξει εθνική συνεννόηση και συναίνεση όλων των κομμάτων, μπορεί με μία νομοθετική ρύθμιση να διευθετηθεί το θέμα.

Δεν ξέρουμε αν είναι δεσμευτικά τα χρονικά περιθώρια και σε ποιο βαθμό, είναι σίγουρο πάντως πως όσο πιο γρήγορα υπάρξει παρέμβαση, θα υπάρξει και φως στο αδιέξοδο που φαίνεται να οδηγούνται όσοι αγρότες είχαν δανειοδοτηθεί.

Αν δεν αποτραπεί αυτή η δυσμενή εξέλιξη άμεσα, μπορεί να είναι αργά για όσους επιμένουν να δουλεύουν τη γη και στηρίζουν την ύπαιθρο πριν ερημώσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου