Η επόμενη μέρα… μιας ψηφοφορίας

η-επόμενη-μέρα-μιας-ψηφοφορίας-458599

Ελάφρυνση του χρέους έγινε και το 2012, όμως αντί η οικονομία να πάρει μπρος μεσολάβησαν άλλα δύο μνημόνια

Από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ακούγοντας τους πολιτικούς αρχηγούς να μιλούν, διέκρινε κανείς αμέσως την πολιτική στόχευση που είχε ο καθένας τους.

Εκτός από το να υποστηρίξουν με σθένος τις απόψεις και τις επιλογές τους, ήταν σαφέστατος ο στόχος ότι απευθύνονταν και εκτός Κοινοβουλίου. Στους πολίτες αλλά και στο κομματικό του ακροατήριο ο καθένας.

Ο μεν πρωθυπουργός, υποχρεωμένος να υποστηρίξει σκληρά μέτρα που πριν από δύο χρόνια αφόριζε ως αντιπολίτευση, επέμεινε μέχρι τέλους να «πετάει» την μπάλα στην εξέδρα και αντί να ομιλεί επί του προκειμένου, να βάλλει κατά της αντιπολίτευσης που μάχεται -κατά τον ίδιο- τη σωτηρία της χώρας.

Αφιέρωσε πολύ χρόνο στα «αντίμετρα» που όλοι γνωρίζουμε ότι θα εφαρμοστούν υπό προϋποθέσεις και πολλούς αστερίσκους, και φυσικά εφόσον τα πλεονάσματα το επιτρέψουν.

Τα αντίμετρα ήταν το «σωσίβιο» που χρειαζόταν προκειμένου να πείσει τους δικούς του βουλευτές και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ «πως επιτελούν το καθήκον τους» και να αποφύγει ουσιαστικά ένα πολιτικό ατύχημα, που θα οδηγούσε τη χώρα ενδεχομένως σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και ασφαλώς χρησιμοποίησε και πάλι το θέμα του χρέους, ώστε να περάσουν πιο μαλακά τα νέα επώδυνα μέτρα που έρχονται.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, από την πλευρά τους έστρεψαν τα πυρά τους στον ίδιο και την κυβέρνηση, καταθέτοντας τα δικά τους επιχειρήματα, τη δική τους συλλογιστική και φυσικά τη δική τους εκτίμηση για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση.

Το τετραήμερο της συζήτησης που προηγήθηκε άλλωστε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και την ολομέλεια, τους είχε τροφοδοτήσει με πολλά επιχειρήματα, αφού όλοι οι κοινωνικοί φορείς -μηδενός εξαιρουμένου- έσπευσαν να καταγγείλουν τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι οδηγούν τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, σε πιο σκληρή λιτότητα και τον λαό σε μεγαλύτερη εξαθλίωση.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους δανειστές ικανοποιημένους, να υπόσχονται για μία ακόμη φορά ότι θα δοθεί λύση στο θέμα του χρέους. Αυτές τουλάχιστον τις διαβεβαιώσεις έδιναν χθες οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενόψει ακόμη μίας κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Αν και κατά πόσο μία λύση στο θέμα του χρέους μπορεί άμεσα να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία δίνοντας ξανά ώθηση, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Η επιφύλαξη έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ανάλογη ελάφρυνση του χρέους έγινε και το 2012, καλλιεργήθηκαν και τότε προσδοκίες πως η οικονομία θα πάρει μπρος, όμως αντί η χώρα να βγει στο ξέφωτο τελικά… μεσολάβησαν άλλα δύο μνημόνια.

Εκείνοι που σπεύδουν να πανηγυρίσουν από χθες γιατί «πέρασαν τα δύσκολα στη Βουλή» ας το ’χουν κατά νου, διότι τελικά όπως το ψέμα έτσι και οι φρούδες ελπίδες έχουν «κοντά και ασθενικά ποδάρια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου