Διαβεβαιώσεις που έμειναν στα χαρτιά

διαβεβαιώσεις-που-έμειναν-στα-χαρτιά-460055

Δικαίως, σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος εκτιμά πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλείται διάφορες προφάσεις ώστε να μην προχωρήσει στην εξεύρεση μόνιμης λύσης

Το θέμα του δικαστικού μεγάρου έρχεται για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα, με αφορμή την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μαγνησίας Λαζ. Γαϊτάνη, από την επιτροπή που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να εξετάσει λύσεις για το κτηριακό πρόβλημα των δικαστηρίων στον Βόλο.

Είδε και απόειδε, που λένε και οι παλαιότεροι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, και αφού όλες οι δεσμεύσεις που είχαν δοθεί μέχρι πρότινος δεν τηρήθηκαν, θεώρησε πως αν παραιτηθεί, ενδεχομένως να συγκινηθούν οι αρμόδιοι, να ευαισθητοποιηθούν και να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα που είναι σοβαρό.

Το κτήριο που στεγάζεται το δικαστικό μέγαρο Βόλου, είναι γνωστό πως δεν είναι ούτε λειτουργικό, ούτε φυσικά αρμόζει σε μία πόλη με την ιστορία και τη νομική παράδοση της Μαγνησίας.

Δικαστικοί λειτουργοί, υπάλληλοι, δικηγόροι αλλά και όσοι προσέρχονται για διάφορες υποθέσεις στα δικαστήρια, καθημερινά διαπιστώνουν το αυτονόητο: Αυτό το κτήριο δεν θα έπρεπε να φιλοξενεί τον ναό της Θέμιδος εδώ και παρά πολλά χρόνια.

Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, προσπάθειες έγιναν. Απόψεις ακούστηκαν, προτάσεις κατατέθηκαν. Άλλες σκόνταψαν στην ασυνεννοησία των φορέων μεταξύ τους και άλλες στην άρνηση εκείνων που έπρεπε να χρηματοδοτήσουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Άλλες φορές πάλι, παρέχονταν δεσμεύσεις αλλά μετά ξεχνιούνταν. Μέχρι που ήρθε και ξεχείλισε το ποτήρι.

Ήταν πριν ένα χρόνο, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκροτούσε επιτροπή για να εξετάσει το κτηριακό πρόβλημα των δικαστηρίων Βόλου.

Δώδεκα μήνες μετά, όχι μόνο δε φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην πορεία των εργασιών, αλλά η εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α. Ε. του υπουργείου, επανήλθε με έγγραφο υποστηρίζοντας πως κανένα από τα οικόπεδα που προτείνουν οι τοπικοί φορείς για τη ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου δεν πληροί τη βασική προδιαγραφή, να βρίσκεται δηλαδή σε κεντρική και περίοπτη θέση της πόλης του Βόλου.

Έτσι το θέμα και πάλι πάγωσε. Δικαίως, σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος αισθάνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον έχει εμπαίξει, επικαλούμενο διάφορες προφάσεις, ώστε να μην προχωρήσει στην εξεύρεση μόνιμης λύσης.

Όμως η επίλυση του κτιριακού προβλήματος των δικαστηρίων είναι σοβαρό θέμα και αφορά ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο τον κλάδο των δικηγόρων. Για αυτό και έχουν χρέος όλοι οι τοπικοί φορείς να συνδράμουν τις πρωτοβουλίες του νομικού κόσμου, ώστε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να κατανοήσουν όλοι πως η αδιαφορία που έχει επιδειχτεί στη λύση του προβλήματος, θίγει ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο μία επαγγελματική ομάδα. Ίσως έτσι συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να ασχοληθούν σοβαρά, αντί να μοιράζουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου