Δεν αφουγκράζεται κανείς

δεν-αφουγκράζεται-κανείς-461322

Κανείς, από όλους εκείνους που υπερθεματίζουν, δεν αφουγκράστηκε την κραυγή αγωνίας που εξέφρασαν σύσσωμοι όλοι οι κοινωνικοί φορείς, στη συζήτηση που έγινε στις αρμόδιες επιτροπές.

Η αποτυχία του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση, το οποίο και φέρνει το δημοσιονομικό πλεόνασμα από την υπερφορολόγηση, είναι αυτό που τελικά την οδήγησε, μετά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, να λάβει επιπλέον μέτρα για τα επόμενα χρόνια 4,9 δισ. ευρώ.

Μέτρα που ασφαλώς έρχονται να προστεθούν στο υπάρχον τρίτο μνημόνιο που ήδη εφαρμόζεται, και που ουσιαστικά συνιστούν ακόμη ένα πακέτο σκληρών μέτρων.

Τα περιβόητα αντίμετρα είναι το «τυράκι» που παρέχεται φυσικά, τόσο προς τους βουλευτές, προκειμένου να πειστούν να ψηφίσουν, όσο και προς όσους συνεχίζουν να στηρίζουν τη συλλογιστική της και ελπίζουν ότι με αυτή την πολιτική μπορεί η χώρα να βρεθεί εκτός μνημονίου.

Τόσο στη συζήτηση που έγινε στις επιτροπές, όσο και χθες που ξεκίνησε η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ακούγονται απίστευτα επιχειρήματα στο κοινοβούλιο από την κυβερνητική πλευρά.

Σπεύδουν όσοι παίρνουν το λόγο να υπεραμυνθούν τα παραπάνω μέτρα, κάποιοι μάλιστα υπερβάλλουν κιόλας λέγοντας πως θα τα ψηφίσουν με τα δύο χέρια, ακόμη και ενώ γνωρίζουν πως θα βυθίσουν τη χώρα σε ακόμη περισσότερη ύφεση και θα επιφέρουν νέα δεινά σε εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και συνταξιούχους.

Κανείς, από όλους εκείνους που υπερθεματίζουν, δεν αφουγκράστηκε την κραυγή αγωνίας που εξέφρασαν σύσσωμοι όλοι οι κοινωνικοί φορείς, στη συζήτηση που έγινε στις αρμόδιες επιτροπές. Λες και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων δεν μετέφεραν τα όσα βιώνουν στην πλειοψηφία τους όλες οι κοινωνικές ομάδες, λόγω των μνημονιακών πολιτικών που δεν έχουν τέλος.

Λες και οι δυσμενείς επιπτώσεις που όλοι προβλέπουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, να αφορούν μία άλλη χώρα και όχι την Ελλάδα που δοκιμάζεται επτά χρόνια τώρα.

«Αφανιζόμαστε», φωνάζουν οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι και οι επιχειρηματίες. «Δεν έχουμε άλλα χρήματα για να πληρώνουμε φόρους», λένε οι μηχανικοί και οι γιατροί. «Μας έχουν γονατίσει τα μνημόνια επτά χρόνια τώρα», κραυγάζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Κανείς τους όμως δεν εισακούεται. Οι κυβερνώντες έχουν τραβήξει τη δική τους πορεία και ακάθεκτοι σήμερα το βράδυ θα εισηγηθούν την ψήφιση και αυτών των μέτρων. Το πολιτικό αφήγημα που θα συνοδεύει αυτή την εισήγηση φανταζόμαστε ότι δεν θα διαφέρει πολύ από εκείνο το καλοκαίρι του 2015, που η ίδια κυβέρνηση εισηγήθηκε την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Τότε ήταν η σωτηρία… της χώρας, σήμερα είναι η παραμονή… στην εξουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου