Δεν έχουμε καμία τύχη

δεν-έχουμε-καμία-τύχη-470222

Οι δύσκολες μέρες συνεχίζονται με πιο επώδυνα μέτρα, που θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες

Αν σκεφτούμε ότι στον ιδιωτικό τομέα τους τελευταίους έξι μήνες έχουν χαθεί περίπου άλλες 100.000 θέσεις εργασίας, όταν την ίδια στιγμή στον δημόσιο προστέθηκαν 17.000 δημόσιοι υπάλληλοι, τότε αβίαστα καταλήγουμε στη διαπίστωση ότι δεν έχουμε καμιά τύχη.

Όσες αξιολογήσεις κι αν κλείσουν, όσα μνημόνια κι αν μας επιβληθούν, η κατάσταση όχι απλώς δεν πρόκειται να βελτιωθεί σε ορατό χρόνο, αλλά, τουναντίον, συνεχώς θα επιδεινώνεται. Η χώρα θα σέρνεται και οι άνθρωποι θα δυστυχούν και θα εξαθλιώνονται, όταν θα αρχίσουν να πληρώνουν τον λογαριασμό των 140 νέων προαπαιτούμενων.

Μία μακριά λίστα νέων ρυθμίσεων, που διαβάζεις, διαβάζεις και τελειωμό δεν έχει.

Και αντί η κυβέρνηση τουλάχιστον παράλληλα με αυτές τις νέες επιβαρύνσεις να σπεύσει να υιοθετήσει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, προσπαθεί με ημίμετρα να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνέπειες.

Οφείλει να αφουγκραστεί και να σταθεί όσο γίνεται δίπλα στον ιδιωτικό τομέα, να ενθαρρύνει τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν και βρίσκονται σε καταστολή λόγω της φορολογικής λαίλαπας, και των μυριάδων εμποδίων που θέτουν τα υπουργεία σε κάθε στιγμή σε όποιον τολμά να επενδύσει. Να κατανοήσει ότι υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί επιχειρηματίες που δεν νοιάζονται απλώς πώς θα κερδίσουν με τις επενδύσεις τους, αλλά και γιατί αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να αφήσουν κληρονομιά το επιχειρηματικό τους αποτύπωμα.

Αν δεν σταματήσει να βλέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία ως αντίπαλο και δεν αντιληφθεί ότι για να συνεχίσει να εισπράττει αυτά που αναλογούν στο κράτος πρέπει πρώτα οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές να παράγουν πλούτο, τότε όλοι μαζί θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ακόμη πιο δύσκολες μέρες.

Θαύματα δεν γίνονται. Όσες εξαγγελίες, θριαμβολογίες και όσοι παλικαρισμοί κι αν επιδεικνύονται στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού καταιγισμού περί του τέλους των μνημονίων και της εποπτείας, η αλήθεια είναι πικρή.

Τα μνημόνια συνεχίζονται με πιο επώδυνα μέτρα, που θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια. Να είναι ξεκάθαρη τόσο στα μέτρα και πόσο αυτά θα επιβαρύνουν τους πολίτες, όσο και στα αντίμετρα και πόσο αυτά θα βοηθήσουν τα στρώματα εκείνα που θα πληγούν περισσότερο.

Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουν οι πολίτες και διάφορες κοινωνικές ομάδες όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για κρυφές συμφωνίες που αποκαλύπτονται ξαφνικά και μάλιστα από ευρωπαϊκές πηγές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου