Σχεδιάζουν επί χάρτου

σχεδιάζουν-επί-χάρτου-474713

Οσοι ζητούν να αυξηθούν τα κατασχετήρια, σε μία περίοδο που η υπερφορολόγηση έχει «στραγγίξει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Ο κόσμος δεν έχει μαντήλι να κλάψει, τα ληξιπρόθεσμα από μήνα σε μήνα αυξάνονται, η υπερφορολόγηση έχει χτυπήσει κόκκινο, και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητά από τις τράπεζες αύξηση 40% των κατασχετηρίων για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Αρχής, κ. Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε πως θα υπάρξει συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών για να περιοριστεί ο αριθμός των κατασχέσεων, ενώ υπενθύμισε ότι ηλεκτρονικές κατασχέσεις δεν γίνονται για χρέη έως 500 ευρώ.

Θέατρο του παραλόγου. Μόνο εκτός τόπου και χρόνου μπορεί να είναι η Πολιτεία όταν ζητάει να αυξηθούν τα κατασχετήρια, σε μία περίοδο που η υπερφορολόγηση έχει «στραγγίξει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μία υπερφορολόγηση που όχι μόνο δεν ευνοεί τα φτωχότερα στρώματα, αλλά «τσακίζει» τους συνεπείς φορολογούμενους που έχουν την «ατυχία» να μη μπορούν να φοροδιαφύγουν, αυξάνει τα κίνητρα για φοροδιαφυγή για όσους μπορούν να το κάνουν, αποτρέπει τις επενδύσεις, πλήττει την οικονομική ανάπτυξη, και τελικά θα αποδειχθεί αναποτελεσματική, καθώς δεν θα αυξήσει ούτε τα έσοδα.

Και όμως η Πολιτεία επιμένει να εθελοτυφλεί, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ακόμη και το τελευταίο ευρώ που έχει απομείνει.

Με τέτοια φοροεπιδρομή όμως θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτό ότι όσοι μπορούν να μεταναστεύσουν φορολογικά ή και να φοροδιαφύγουν θα το κάνουν. Και αυτό που θα μείνει θα είναι η φορολογική εξόντωση των συνεπών, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων, και μια νέα «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα.

Βασικός στόχος του φορολογικού συστήματος δεν πρέπει να είναι η μαζική «φτωχοποίηση» των συνεπών φορολογουμένων, όπως επιδιώκεται σήμερα. Αντίθετα, πρέπει να είναι η αποκάλυψη και φορολόγηση των κρυφών εισοδημάτων, η οποία θα καταστήσει πιο δίκαιη τη φορολόγηση, θα μειώσει την ανάγκη λήψης μέτρων εις βάρος μόνον των συνεπών φορολογουμένων, θα μειώσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή και θα διευρύνει τη φορολογική βάση.

Με προτάσεις όπως αυτή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περί αύξησης των κατασχετηρίων, το μόνο που θα γίνει είναι να αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα προς τα δημόσια ταμεία και ενδεχομένως σε λίγους μήνες να χρειαστούμε ακόμη ένα «πακέτο» για να καλύψουμε το νέο έλλειμμα που θα δημιουργηθεί. Ας το ξανασκεφτούν οι «εγκέφαλοι» τέτοιων προτάσεων, που επιμένουν να σχεδιάζουν επί χάρτου και να βλέπουν μόνο αριθμούς, αγνοώντας τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου