Κάλλιο αργά παρά …ποτέ

κάλλιο-αργά-παρά-ποτέ-476197

Οταν οδηγός είναι η ωριμότητα και η υπευθυνότητα, τα όποια προβλήματα και οι όποιες επιφυλάξεις μπορούν να παρακαμφθούν

Η απόφαση για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης στον Βόλο είναι ομολογουμένως μία ιστορική απόφαση.

Και για να ευλογήσουμε τα «γένια μας», ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έπαιξε σε αυτό σημαντικό ρόλο, καθώς τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε για την αύξηση των καρκίνων, λειτούργησαν ως καμπανάκι αφύπνισης και όλοι μαζί αποφάσισαν επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά ένα πάγιο αίτημα της πόλης.

Μέχρι σήμερα όλοι μιλούσαν για την ανάγκη αυτής της επιδημιολογικής μελέτης, αλλά κανείς δεν αποφάσιζε να μπει μπροστά. Το έκανε πρώτα η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και ακολούθησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και η πανεπιστημιακή κοινότητα, και να που έδωσαν τα χέρια και όλοι μαζί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι συνομολογώντας πως είναι αναγκαία η επιδημιολογική μελέτη, ώστε εμπεριστατωμένα να εκφραστεί η επιστημονική άποψη, πριν να επικρατήσει στην πόλη η κινδυνολογία για το τι φταίει και από τι πεθαίνουμε.

Πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία σε ό,τι λέγεται και να αποδεικνύεται με επιστημονικά δεδομένα, για αυτό και η επιδημιολογική μελέτη είναι πλέον επιβεβλημένη. Για να ξέρουμε επιτέλους, φταίει το επιβαρυμένο περιβάλλον, ό,τι τρώμε, ό,τι πίνουμε, ευθύνεται το κάπνισμα ή οτιδήποτε άλλο.

Θα μου πείτε, αυτό έπρεπε να έχει γίνει χθες. Και βέβαια απαντά ο κάθε λογικός πολίτης, όμως έστω και τώρα είναι σημαντικό ότι αποφασίστηκε να ανιχνευθούν οι αιτίες που προκαλούν τις νεοπλασίες στην πόλη, για να μην λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του.

Οι μελετητές θα ανατρέξουν στο παρελθόν, θα αναζητήσουν και θα συλλέξουν στοιχεία στα αρχεία του νοσοκομείου, θα εξετάσουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα με τη συνδρομή της ιατρικής κοινότητας και των επιδημιολόγων που έχουν συνταχθεί με την ομάδα πρωτοβουλίας για να υπάρχει μία ασφαλή εικόνα που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Ίσως είναι η πρώτη φορά και αυτό είναι το πλέον σημαντικό, ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς απέδειξαν με τη στάση τους, πως όταν κυριαρχεί η ωριμότητα και η υπευθυνότητα, τότε τα όποια προβλήματα και οι όποιες επιφυλάξεις μπορούν να παρακαμφθούν.

Μακάρι η περίπτωση της ομοφωνίας στο θέμα της επιδημιολογικής μελέτης, να αποτελέσει πράγματι το καθοριστικό εκείνο βήμα, ώστε η πόλη και σε άλλα ζητήματα να μπορέσει με ενωμένες τις δυνάμεις της να βρει λύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές. Όποτε εκφράστηκε ομόθυμα αυτή, κάναμε θαύματα. Όποτε ο καθένας έβγαζε την ουρά του απέξω, αφήνοντας για τους άλλους τα δύσκολα, μείναμε στάσιμοι. Το παράδειγμα της επιδημιολογικής μελέτης άλλωστε είναι ενδεικτικό. Εδώ και δέκα και πλέον χρόνια μιλάμε για αυτή τη μελέτη, μόλις προχθές, μπήκαν οι βάσεις για να γίνει. Ας είναι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου