Υπάρχουν και οι εν δυνάμει συνταξιούχοι

υπάρχουν-και-οι-εν-δυνάμει-συνταξιούχ-482161

Η απάντηση -σύμφωνα με τους ειδικούς- δεν μπορεί να είναι ασφαλής από σήμερα, γιατί υπάρχουν προϋποθέσεις και στόχοι που επιβάλλεται να πετύχουμε

Mε κατηγορηματικό τρόπο, όσοι γνωρίζουν καλά το ασφαλιστικό σύστημα και τη λειτουργία των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, επιμένουν να υποστηρίζουν πως δεν μπορεί αυτό το ασφαλιστικό να καταστεί βιώσιμο.

Για αυτό και οι συνεχιζόμενες περικοπές. Και μπορεί να επιχειρείται να παρουσιαστεί το άσπρο μαύρο, δεν έχει όμως κανείς αμφιβολία πως οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, που θα αρχίσουν το πιθανότερο από 1/1/2019, έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους «θεσμούς», και εκείνο που απομένει να δούμε είναι ποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα «σηκώσουν» το μεγάλο βάρος, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι όσο λιγότεροι είναι εκείνοι που θα επωμιστούν το βάρος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις. Ακούγεται το σενάριο ότι οι περικοπές θα αφορούν 900 χιλιάδες περίπου συνταξιούχους. Στην περίπτωση αυτή φωτογραφίζονται» οι συνταξιούχοι με ποσά άνω των 800 ευρώ, και αυτό σημαίνει μείωση της κύριας σύνταξης κατά μέσο όρο 16%. Και επειδή δεν πρόκειται να είναι οι μειώσεις στο ίδιο ποσοστό, και επειδή αναμένεται να συνδεθούν με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά οι περικοπές για ορισμένους συνταξιούχους, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, μπορεί να ξεπεράσουν και το 40%. Μεγάλες μειώσεις οι οποίες δεν αφορούν κατ’ ανάγκη και μεγάλες συντάξεις, αλλά μπορεί να είναι και σε συντάξεις των 1.100 ευρώ, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους συνταξιούχους δικηγόρους.

Από την άλλη πλευρά όμως -αυτό κι αν θα είναι μεγάλο θέμα- είναι αν επιτέλους θα τελειώσουμε ποτέ με αυτές τις περιβόητες περικοπές, και αν τα επόμενα χρόνια οι εν δυνάμει συνταξιούχοι θα υποστούν και νέες μειώσεις, που θα φτάσουν τις συντάξεις σε επίπεδα φιλοδωρήματος.

Η απάντηση -σύμφωνα με τους ειδικούς- δεν μπορεί να είναι ασφαλής από σήμερα, γιατί υπάρχουν προϋποθέσεις και στόχοι που επιβάλλεται να πετύχουμε, προκειμένου να διατηρηθούν, έστω όπως θα έχουν διαμορφωθεί, οι συντάξεις στο τέλος του 2019 μετά τις νέες περικοπές.

Και πρώτα από όλα να πάρει μπροστά ξανά η οικονομία. Είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση του εισοδήματος.

Τα παραπάνω όμως δεν είναι δεδομένα κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Προαπαιτούμενα για να μπούμε σε μια νέα πορεία με οικονομική ανάπτυξη είναι οι βαθιές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς, και δυστυχώς μέχρι σήμερα σε αυτό το κομμάτι δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα πράγματα.

Όμως με εξοντωτικούς φόρους και περικοπές ανάπτυξη δεν έρχεται, και σε λίγα χρόνια θα χρειαζόμαστε ακόμη μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να διατηρήσουμε τον θεσμό των συντάξεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου