ΤΟΠΙΚΑ

K. Πουλάκης: «Θέλουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που να ενισχύει τη Δημοκρατία»

k-πουλάκης-θέλουμε-μια-τοπική-αυτοδιο-484815

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους αυτοδιοικητικούς του πρώτου και δεύτερου βαθμού να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο και τη διαβούλευση επί των προτάσεων που έχει καταθέσει η Ειδική Επιτροπή που λειτούργησε στο ΥΠΕΣ για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απηύθυνε από τον Βόλο ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Κώστας Πουλάκης. Ο Κώστας Πουλάκης που προεδρεύει της Επιτροπής, μιλώντας στο δημαρχείο του Βόλου στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Μάκη Μπαλλή και πολλών αυτοδιοικητικών παρουσίασε το πλέγμα των προτάσεων της μεταρρύθμισης και υπογράμμισε πως οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να συνεχιστεί ένας ευρύς δημοκρατικός διάλογος, ώστε να ολοκληρωθεί το πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της απλής αναλογικής, ξεκαθαρίζοντας ότι η καθιέρωση του νέου εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί κεντρική προγραμματική επιλογή της κυβέρνησης, αλλά και υπερώριμο κοινωνικό αίτημα, αφού όπως είπε εμβαθύνει την τοπική δημοκρατία και δίνει τη δυνατότητα στις αυτοδιοικητικές δυνάμεις να εκφραστούν.

Ανοιχτά όλα με τα τοπικά συμβούλια

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η πρόταση της Επιτροπής για κατάργηση των τοπικών συμβουλίων, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ πως «Ο προβληματισμός της επιτροπής είναι να μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους στα κάτω επίπεδα, είτε στις τοπικές κοινότητες , είτε στις δημοτικές κοινότητες. Θα ακούσουμε όλες τις προτάσεις πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλουμε να καταργήσουμε καμία κοινότητα, καμία ενότητα, διότι ο Καλλικράτης δυστυχώς δημιούργησε μία μεγάλη απόσταση μεταξύ των πολιτών και των δήμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στον Καλλικράτη, ανέλυσε τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στην μεταρρύθμιση αυτή και τόνισε πως το υπουργείο μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο που αρμόζει στην Αριστερά, επιθυμεί να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση έχοντας ως γνώμονα τέσσερις βασικούς άξονες. Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση της αυτοτέλειας και της διοικητικής αποτελεσματικότητας των Ο.Τ.Α., η οργανωτική και θεσμική ανασυγκρότηση τους με εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, η διαφάνεια, η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ, καθώς και ο αναπτυξιακός αναπροσανατολισμός των δήμων και των περιφερειών.

Ο κ. Κων. Πουλάκης για το χωροταξικό στο πλαίσιο του Καλλικράτη τόνισε πως αυτό θα έρθει προς συζήτηση σε άλλο χρόνο, και όταν ολοκληρωθεί το πολυνομοσχέδιο -σημείωσε πάντως με νόημα- πως αυτό θα αφορά ακραίες περιπτώσεις και σε καμία περίπτωση τη Μαγνησία.

Πυρά κατά Γ. Πατούλη

Ο κ. Κων. Πουλάκης, άφησε αιχμές για τη στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη απέναντι στη μεταρρύθμιση που επιχειρείται, τονίζοντας πως «αδικεί τον εαυτό της και τους δημάρχους που εκπροσωπεί η ΚΕΔΕ». Εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί πως η αποχώρηση Πατούλη από την Επιτροπή που διαβουλευόταν τις αλλαγές έγινε με κομματικά κριτήρια, αν και όπως είπε «στις επαφές που ο ίδιος έχει με δημάρχους από όλη τη χώρα, παρά τον προβληματισμό που εκφράζουν για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, διαφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο η ΚΕΔΕ διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα. «Ο κ. Πατούλης δυστυχώς υποτίμησε το έργο της επιτροπής και τις 450 σελίδες προτάσεων που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο. Αγνόησε τον θεσμικό ρόλο που της δώσαμε, και αυτό έγινε για πρώτη φορά, αφού τόσο στο νομοσχέδιο του Καποδίστρια όσο και στον Καλλικράτη, τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΑΕ τότε, είχαν ενημερωθεί για τις αλλαγές που θα γίνονταν, λίγες μέρες πριν τα νομοσχέδια κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Εμείς δεν θα αποφασίσουμε πίσω από κλειστά γραφεία», πρόσθεσε ο κ. Πουλάκης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Χατζόπουλος, η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαρ. Χρυσοβελώνη, περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγνησίας, ο ασκών χρέη δημάρχου Βόλου Θαν. Θεοδώρου, οι δήμαρχοι Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς, Σκοπέλου και Αλοννήσου κ.κ. Εσερίδης, Νασίκας, Κουτσάφτης, Βασιλούδης και Βαφίνης, εκ μέρους του Δήμου Νοτίου Πηλίου ο αντιδήμαρχος Β. Νασσιόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου αλλά και περιφερειακών ΟΤΑ, καθώς και μέλη τοπικών συμβουλίων ΟΤΑ της Μαγνησίας.

Αιχμές Πουλάκη για τη σημερινή δημοτική αρχή και αποχώρηση Θαν. Θεοδώρου

Η αιχμή -αλλά και ταυτόχρονα εμμέσως πλην σαφώς εσωτερική κριτική- του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη στην αρχή της ομιλίας του στο δημαρχείο ότι «η δημοκρατική παράδοση της πόλης του Βόλου σταμάτησε από λάθος επιλογές» , προκάλεσε την αποχώρηση του ασκούντα χρέη δημάρχου Θάνου Θεοδώρου από την εκδήλωση για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

«Ο Βόλος έχει γράψει λαμπρές σελίδες στην αυτοδιοίκηση. Σελίδες οι οποίες από λάθος επιλογές, από λάθη δικά μας σταμάτησαν. Θέλουμε όλοι μαζί να ξαναβρούμε αυτό τον δρόμο, για μία αυτοδιοίκηση που θα επιστρέψει στις ρίζες της, και θα έχει τη μορφή μίας λαϊκής εξουσίας», ήταν η αποστροφή των λόγων του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, στην αρχή της ομιλίας του που προκάλεσε τη δυσφορία του κ. Θαν. Θεοδώρου.

Ο κ. Θεοδώρου μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του κ. Πουλάκη, ανέβηκε στο βήμα και απευθυνόμενος στο ακροατήριο τόνισε: «Επιθυμούσα να συμμετέχω στην εκδήλωση μέχρι τέλους γιατί το θέμα της αυτοδιοίκησης μας αφορά όλους. Δυστυχώς όμως είμαι υποχρεωμένος να αποχωρήσω εις ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα είπατε. Η δημοκρατία στην πόλη υπάρχει. Η δημοτική αρχή του κ. Μπέου έχει εκλεγεί από τους πολίτες και θα κριθεί από τους πολίτες το 2019. Προσωπικά εγώ και το ξέρετε, είμαι αντιδήμαρχος που εκτελεί χρέη δημάρχου, όσο ο αιρετός δήμαρχος είναι σε προσωρινή αργία», υπογράμμισε ο κ. Θεοδώρου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου