Εύκολος στόχος η υγειονομική περίθαλψη

εύκολος-στόχος-η-υγειονομική-περίθαλ-487857

Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, δυστυχώς ο περιορισμός δαπανών είναι μεγάλος, και αυτό έχει άμεση επίπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας

Μπορεί πολλές φορές οι ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία να έχουν λεκτικές υπερβολές, όμως κάθε φορά καταγράφουν την αρνητική εικόνα που επικρατεί γενικότερα στον χώρο της υγείας. Δυστυχώς, από την πρώτη μέρα εφαρμογή των μνημονίων, η υγειονομική περίθαλψη ήταν από τους πρώτους στόχους των περιορισμών στις δαπάνες.

Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, δυστυχώς ο περιορισμός δαπανών είναι μεγάλος, και αυτό έχει άμεση επίπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Κανένας άλλος τομέας δεν έχει πληγεί σε τέτοιο μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι μάλιστα το 2015, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%.

Το μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, ενώ οι προσλήψεις που γίνονται με το σταγονόμετρο αποτελούν «άαση» στην έρημο.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποστηρίζει ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας εύκολος στόχος, επειδή οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να αντιμετωπίσουν σωστά τη φοροδιαφυγή, τη μεγαλύτερη διαρροή στα δημόσια ταμεία. Σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες που, όπως λέει, «βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη βρίσκονται σε κίνδυνο», χωρίς όμως και εκείνο από την πλευρά του να σταματά να βάζει θέματα επιπλέον περικοπών.

Αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα, επιμένει ωστόσο στη συνέχιση των περικοπών που επηρεάζουν άμεσα τον τομέα της υγείας.

«Αν και απαιτούνται αρκετά χρόνια ώστε να αποκαλυφθούν οι πλήρεις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού, στην Ελλάδα αρκετοί δείκτες έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται», αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, καταγράφοντας ότι μειώνεται διαρκώς το ποσοστό του πληθυσμού που αξιολογεί ως καλή ή αρκετά καλή την υγεία στην Ελλάδα της κρίσης.

Κακά τα ψέματα, το αποτέλεσμα των περικοπών των δαπανών υγείας είναι η υποβάθμιση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού. Όποιος δεν το βλέπει αυτό εθελοτυφλεί συνειδητά. Την ίδια ώρα όμως τα προβλήματα είναι ασφυκτικά και αναζητούν λύσεις. Όσο σκεπάζονται κάτω από το χαλί, ή δεν αντιμετωπίζονται στην ολότητά τους, τόσο θα μεγεθύνονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου