Η αυταπάτη της πρόσκαιρης ευφορίας

η-αυταπάτη-της-πρόσκαιρης-ευφορίας-490550

Οταν το πλεόνασμα προέρχεται από μία σφιχτή και αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν

Το οικονομικό επιτελείο από χθες πανηγυρίζει για το πλεόνασμα μαμούθ. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν προκαλέσει ευφορία στην κυβέρνηση. Η αυταπάτη ότι όλα βαίνουν καλώς συνεχίζεται.

Πώς όμως είναι δυνατόν να πανηγυρίζει και να χαίρεται κανείς όταν αυτό το πλεόνασμα προέρχεται από περικοπές και φόρους; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ικανοποίηση επειδή ευημερούν οι αριθμοί, όταν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους βιώνουν τεράστια προβλήματα; Ρητορικά βέβαια είναι τα παραπάνω ερωτήματα καθώς απαντήσεις δεν περιμένουμε. Τουλάχιστον που να μπορούν να μας πείσουν για το δίκαιο της ικανοποίησης, που εκφράζεται με πομπώδεις εκφράσεις από κυβερνητικούς παράγοντες από χθες.

Τι να απαντήσει άλλωστε κανείς στον εργαζόμενο των 500 και 600 ευρώ, πώς να καθησυχάσει τον συνταξιούχο των 400 ευρώ που έχασε το ΕΚΑΣ και αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στα αυτονόητα; Πώς να μιλήσεις στον άνεργο που περιπλανιέται δύο και τρία χρόνια ψάχνοντας έστω και ένα μεροκάματο;

Όταν το πλεόνασμα προέρχεται από μία σφιχτή και αντιλαϊκή πολιτική και μετά από μία επταετία μνημονιακής λιτότητας, όσο κι αν είναι μέσα στους στόχους που θέτουν οι δανειστές στο πλαίσιο της περιβόητης διαπραγμάτευσης, δεν μπορεί να προκαλεί πανηγυρισμούς.

Πρόκειται για πλεόνασμα που προέρχεται από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Από τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί και δεν επιστρέφονται στους επαγγελματίες, από τα φέσια του Δημοσίου που «χρωστάει» επιστροφή φόρου, από επενδύσεις που έγιναν στα φωτοβολταϊκά και δεν έχουν πληρωθεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι έσοδα που προήλθαν από την ανάπτυξη, ούτε από τη θετική πορεία της οικονομίας και κατέληξαν στα δημόσια ταμεία. Είναι χρήματα που στερήθηκαν οι έλληνες πολίτες στην υγεία, την παιδεία, τον αγροτικό τομέα.

Για αυτό και δεν πρέπει να μιλάει η κυβέρνηση για μεγάλο κατόρθωμα και ούτε φυσικά να ευλογεί «τα γένια της», αφού αυτές οι λογιστικές κυρίως «νίκες» ουδόλως αντικατοπτρίζονται στην πραγματική οικονομία και ούτε φυσικά λειτουργούν ανταποδοτικά ως προς τους πολίτες.

Δεν είναι λοιπόν και τόσο μεγάλο κατόρθωμα και δεν χρειάζεται να καυχιέται για αυτό.

Ειδικά δε όταν όλοι ξέρουμε πως σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή, η κυβέρνηση που σήμερα επαίρεται, θα εισηγηθεί περικοπές και νέα μέτρα στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας που έχει κάνει με τους δανειστές.

Εν κατακλείδι, όταν ψηφίζεις προκαταβολικά μέτρα για το 2019 και το 2020 και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα και το 2018, δεν είναι δυνατόν να επαίρεσαι νομίζοντας ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου