Οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

οι-αλλαγές-στην-αυτοδιοίκηση-492781

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη όλες τις ενστάσεις, πριν φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή

Μία στις δύο κυβερνήσεις που εναλλάσσονται τα τελευταία χρόνια στην εξουσία, επιχειρεί κάθε φορά και μία αλλαγή στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Έτσι, μετά τον Καποδίστρια -και τον Καλλικράτη στη συνέχεια- ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιχειρεί τώρα μία νέα ριζική μεταρρύθμιση, που ως κορωνίδα των αλλαγών περιλαμβάνει την απλή αναλογική. Η πρόταση είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται βάσει του ποσοστού του συνδυασμού από την πρώτη Κυριακή, ενώ η εκλογή δήμαρχου, αν δεν γίνει με 50% την πρώτη Κυριακή θα προχώρα σε δεύτερο γύρο.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ψηφίσει τον νόμο και να έχει ισχύ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί στις δημοτικές αρχές, και χαρακτηρίζει τις αλλαγές ως τη σοβαρότερη μεταρρύθμιση που θα έχει γίνει.

O όρος όμως μεταρρύθμιση είναι σοβαρή υπόθεση και δεν θα πρέπει να αφορά μικροδιευθετήσεις με πολιτικές σκοπιμότητες. Οι αιρετοί εκτιμούν πως με τις κυοφορούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, η κυβέρνηση βάζει το «κάρο μπροστά από το άλογο» και πως το πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι η απλή αναλογική, την ώρα μάλιστα που οι δήμοι και οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης λόγω των περιορισμένων πόρων.

Οι όποιες αλλαγές πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης και αυτή η διαβούλευση μέχρι στιγμής απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο. Οι αυτοδιοικητικοί δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να ακούσουν, θέλουν όμως και να ακουστούν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση -επισημαίνουν- είναι έτοιμη να συζητήσει με την κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες και δυνατότητα τοπικής διακυβέρνησης, με ειλικρίνεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Δεν είναι όμως διατεθειμένοι να συζητήσουν με την κυβέρνηση για το πώς θα μοιραστούν τα κουκιά.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αν είναι με το νέο σύστημα να προκύψουν πανίσχυροι δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια «Βαβέλ», που ενώ πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών, θα βρίσκονται σε μία διαρκή κόντρα μεταξύ τους, τότε η μεταρρύθμιση σίγουρα θα μετατραπεί σύντομα σε απορρύθμιση.

Και αυτό είναι μία σημαντική παράμετρος που η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις και φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο διάλογος δεν πρέπει να είναι προσχηματικός αλλά ουσιαστικός. Σε διαφορετική περίπτωση όλοι θα είναι χαμένοι. Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση. Μα πάνω από όλα οι πολίτες, για τους οποίους η Αυτοδιοίκηση είναι το «αποκούμπι» που απέμεινε, σε μία δύσκολη καθημερινότητα με πολλά προβλήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου