ΤΟΠΙΚΑ

«Είναι χρέος της πολιτείας να χυθεί άπλετο φως για τα αίτια της τραγωδίας»

είναι-χρέος-της-πολιτείας-να-χυθεί-άπ-492805

Κυβερνήτης επί πολλά χρόνια στα ελικόπτερα Χιούι, ο εν αποστρατεία πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Νίκος Ντόκος μίλησε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συγκλονισμένος για το τραγικό συμβάν. Έχοντας γνωρίσει από κοντά τον υποδιοικητή του τάγματος των ελικοπτέρων Χιούι, Δημοσθένη Γούλα, με τον οποίο μάλιστα, όπως μας είπε, είχαν βρεθεί μόλις πριν από δεκαπέντε μέρες, ο Νίκος Ντόκος, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει την τραγωδία που έχει συμβεί και να εξηγήσει τι μπορεί να προηγήθηκε της μοιραίας συντριβής.

«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν μπορούμε ούτε να πιθανολογούμε, ούτε να βγάζουμε αβίαστα συμπεράσματα. Πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος όλων των παραμέτρων, πριν τις τελικές διαπιστώσεις. Η πολιτεία οφείλει να ξεκινήσει άμεσα τον έλεγχο για να χυθεί άπλετο φως για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος», θα επισημάνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ντόκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πτήσεις σαν αυτή που έκανε χθες το μοιραίο ελικόπτερο είναι πλέον «καθημερινότητα» για την Αεροπορία Στρατού. Το επικρατέστερο σενάριο για τη χθεσινή τραγωδία και που εξετάζεται από τους εμπειρογνώμονες, είναι η χαμηλή πτήση που πραγματοποιούσε το ελικόπτερο λόγω της περιορισμένης ορατότητας στο σημείο, γεγονός που οδήγησε στην πρόσκρουσή του σε καλώδια της ΔΕΗ.

Τα ελικόπτερα του ίδιου τύπου, θεωρούνται όπως τονίζει, ασφαλή και χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο σε στρατιωτικές πτήσεις. Αυτό που ωστόσο κατά τη δική του εκτίμηση φαίνεται πως επηρέασε στην συγκεκριμένη περίπτωση και που θα πρέπει να ελεγχθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας, είναι αφενός οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ώρα στην περιοχή, και αφετέρου αν ανταποκρίθηκε το ελικόπτερο στις εντολές του κυβερνήτη.

«Το συγκεκριμένο σημείο είναι γνωστό σε όλους ότι κρύβει δυσκολίες. Υπάρχουν από τη δεξιά και την αριστερή πλευρά σύρματα και κολώνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις και με δεδομένο ότι τα Χιούι πετούν συνήθως χαμηλά, ο πιλότος αναγκάζεται να δώσει ισχύ προκειμένου να «περάσει» από πάνω χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Η διαδικασία αυτή κρατάει ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες, διότι αν δεν υπακούσει ο κινητήρας και προκύψουν μηχανικά προβλήματα, τότε μπορεί να συμβεί το μοιραίο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ν. Ντόκος, προσθέτοντας όμως «πως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι έχει συμβεί, αν δεν διερευνηθούν όλοι οι παράγοντες».

Συγκλονίζει το μήνυμα που μας μεταφέρει, και που εν πολλοίς απηχεί την ψυχοσύνθεση όλων: «Είναι συγκλονισμένοι. Συντετριμμένοι διότι έχασαν άξιους συναδέλφους. Στην Αεροπορία όμως, όλοι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε, και στο πρώτο που εκπαιδευόμαστε, είναι ότι καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον θάνατο».

«Οι στρατιωτικοί αξίζουν τον σεβασμό όλων

γιατί μάχονται για τα εθνικά συμφέροντα»

Τη βαθιά του οδύνη εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιστράτηγος ε.α Νίκος Ταμουρίδης

Τη βαθιά του θλίψη και την απέραντη οδύνη για την απώλεια των τεσσάρων στρατιωτικών εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Ταμουρίδης, αντιστράτηγος ε.α.

Ο κ. Ταμουρίδης υπηρέτησε την Αεροπορία Στρατού για περίπου 20 χρόνια κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής του καριέρας. Ως Ταξίαρχος και Υποστράτηγος, του ανετέθησαν τα καθήκοντα του Διοικητή της Ταξιαρχίας Ελικοπτέρων του Στρατού, ενώ μεταξύ άλλων είναι απόφοιτος των εκπαιδευτικών τμημάτων των Σχολείων χειριστών Ελικοπτέρων και Αεροσκαφών της Αεροπορίας Στρατού.

Η χθεσινή τραγωδία τον βρήκε στον Βόλο. Συγκλονισμένος από το συμβάν μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόνισε: «Η σημερινή μέρα είναι μία αποφράδα ημέρα. Είναι μέρα συμπαράστασης στους συγγενείς των αδικοχαμένων συναδέλφων που σκοτώθηκαν στην εκτέλεση του καθήκοντος. Είναι μέρα συμπαράστασης στην Ελληνική Αεροπορία που θρηνεί τον θάνατο 4 στελεχών της που χάθηκαν στο πλαίσιο της υπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων. Οι πολιτικοί μας πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι στρατιωτικός, να φεύγεις το πρωί από το σπίτι σου και να μην ξέρεις αν θα γυρίσεις ζωντανός. Για αυτό αξίζουν τον σεβασμό όλων οι στρατιωτικοί», ανέφερε με

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ταμουρίδης ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα. Ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει περισσότερο, αρκέστηκε μόνο να πει: «Τούτες τις ώρες αυτό που προέχει είναι η συμπαράσταση. Η έρευνα που θα γίνει, είμαι σίγουρος ότι θα δείξει τι έφταιξε».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου