Ο παραλογισμός των φόρων

ο-παραλογισμός-των-φόρων-497760

Εκεί που γίνεται η ζημιά είναι με την υπερφορολόγηση, που τη βιώνουν στο πετσί τους απο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μέχρι οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τα λουκέτα, η απόσυρση επαγγελματικής ιδιότητας από την αγορά, η μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων συνθέτουν ένα πολύ δυσάρεστο σκηνικό σε συνδυασμό με τον υπόγειο πόλεμο που δέχονται οργανωμένες επιχειρήσεις που υφίστανται τις επιπτώσεις της φορολογικής τους συνέπειας, καθώς ο ανταγωνισμός οξύνεται με άλλες επιχειρήσεις που καταφεύγουν στη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία για να παραμείνουν όρθιες.

Αυτά τα φαινόμενα, όπως εκτιμούν πολλοί, μέχρι το τέλος του 2017 θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.

Για να μην πούμε για τα νοικοκυριά, διότι εκεί κάθε μήνα προκειμένου να πληρωθούν διάφορες υποχρεώσεις και χαράτσια, όλοι στενάζουν στα γκισέ για να πληρώσουν, αφού ως επί το πλείστον μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι εκείνοι που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη οδηγηθεί σε φορολογική εξόντωση.

Αν δεν είναι αυτός παραλογισμός, ποιος είναι τελικά; Είναι δυνατόν σε ένα ευνομούμενο κράτος να πιστεύει κανείς ότι τα δημόσια ταμεία μπορούν κάθε φορά να γεμίζουν… από μισθωτούς και συνταξιούχους ή από τις εναπομείνασες φορολογικά επιχειρήσεις; Αλλά ακόμη και αν απαιτήσει κανείς να πληρώσουν περισσότερα οι επιχειρήσεις, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να το κάνουν. Όχι από καπρίτσιο αλλά διότι αδυνατούν πλέον. Η φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας εκείνων που αποτελούν τη φορολογική βάση στη χώρα μας έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Όσο λίπος υπήρχε έχει πλέον εξαφανιστεί και έχει μείνει μόνο το ξύγκι. Απ’ τη μύγα ξύγκι, ουσιαστικά προσπαθεί να βγάλει το κράτος, όμως και αυτό κάποτε τελειώνει. Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για να μπει ρευστό στα ταμεία. Μόνο με επενδύσεις μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει θετικό πρόσημο στα έσοδα. Ειδάλλως η πορεία των εσόδων θα θυμίζει «μεροδούλι- μεροφάι» και όσο αντέξουμε.

Την ίδια ώρα ο παραλογισμός και η αδικία των φόρων βρίσκει «αποκούμπι» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα δε με τον ΣΕΒ, εκεί που γίνεται η ζημιά είναι με την υπερφορολόγηση, που τη βιώνουν στο πετσί τους από εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μέχρι οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Και βέβαια, η μη δήλωση όλων των εισοδημάτων αφορά κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, που σε ένα βαθμό, όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι λειτουργοί του κράτους, έχουν λόγους για να μη δηλώνουν τα πραγματικά έσοδα, αφού πλέον οι φορολογικοί συντελεστές είναι ληστρικοί και εξοντωτικοί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου