Η αφερεγγυότητα του Κράτους

η-αφερεγγυότητα-του-κράτους-507985

Το κράτος οφείλει περίπου 6 δισ. ευρώ, που όμως αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από την πραγματική οικονομία με αποκλειστική ευθύνη του κράτους

Το κράτος επιμένει να είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής. Έχει την απαίτηση από τους πολίτες να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους, όταν όμως έρχεται η δική του ώρα για να ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις σφυρίζει αδιάφορα. Δεν το λέμε εμείς, αλλά τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο τα χρέη του κράτους σε ιδιώτες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ, καθώς τον Δεκέμβριο του 2016 τα απλήρωτα χρέη ήταν 4,544 δισ. ευρώ. Σε αυτά προσμετρούνταν 1,226 δισ. για επιστροφές φόρου που καθυστερούσαν πάνω από 90 μέρες και 3,318 δισ. από καθυστερούμενες πληρωμές σε ιδιώτες, εκ των οποίων τα 466 εκατ. ευρώ ήταν τα «κουτσουρεμένα» εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2017 τα χρέη αυξήθηκαν σε 4,805 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,206 δισ. ευρώ ήταν επιστροφές φόρων και 3,599 δισ. άλλες πληρωμές σε ιδιώτες. Επίσης τον Φεβρουάριο του 2017 επισήμως τα χρέη του δημοσίου ανήλθαν σε 5,048 δισ. ευρώ. Εκτός όμως από τα 1,256 δισ. για επιστροφές φόρων και τα 3,792 για άλλα απλήρωτα χρέη του κράτους, τα οποία ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να προστεθούν και τα χρέη για τα εφάπαξ που καθυστερούν για μήνες.

Με λίγα λόγια μιλάμε για χρέη περίπου 6 δισ. ευρώ, που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από την πραγματική οικονομία με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, πρόκειται για χρήματα που καλύπτουν ουσιαστικά τους μισθούς και τις συντάξεις 4 μηνών. Και ο λογαριασμός ανεβαίνει, αφού κανονικά γίνονται μόνον οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις έως ότου τουλάχιστον έρθει η εκταμίευση έστω μέρους της επόμενης δόσης των 6,3 δισ. ευρώ. Μία δόση που δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα καταβληθεί, όσο η διαπραγμάτευση παραμένει ορθάνοιχτη.

Πολιτικά στελέχη άλλων παρατάξεων αλλά και έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, αναλύοντας τα παραπάνω στοιχεία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά προετοιμάζεται για μία μακριά διαπραγμάτευση όπως και το 2015, όταν από τον Φεβρουάριο που υποτίθεται είχε επέλθει συμφωνία, φτάσαμε στον Ιούνιο και τελικά σε ένα ακόμη μνημόνιο για να πληρώσουμε το φουσκωμένο λογαριασμό της ηρωικής διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη. Ενδεχομένως μάλιστα να πληρώσει και τη δόση προς τους δανειστές, με τα χρήματα που περιμένουν οι επιχειρήσεις από την επιστροφή φόρου, οι κλινικές , τα εργαστήρια και οι προμηθευτές από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι όμως δουλειά δεν γίνεται. Η οικονομία θα παραμείνει σε χειμερία νάρκη και η κυβέρνηση θα καμώνεται ότι διαπραγματεύεται. Και το θρίλερ θα συνεχίζεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου