Επιβάλλεται ριζική λύση

επιβάλλεται-ριζική-λύση-514745

Το μεταβατικό στάδιο μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα με τους καρκινοπαθείς οριστικά, δεν μπορεί να είναι μεγάλο

Το να προσπαθεί κάποιος μέσα σε λίγες γραμμές να περιγράψει τις δυσκολίες ενός ολόκληρου συστήματος που λειτουργεί γύρω από την υγεία, δεν είναι ασφαλώς εύκολο.

Αυτό που μπορεί όμως να κάνει κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα, είναι να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα, εξαντλώντας μέσα από την πίεση που ασκείται κάθε φορά στην Πολιτεία, όλες τις δυνατότητες που έχει για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Στο παραπάνω σκεπτικό εντάσσεται και η κινητοποίηση του Τύπου, των τοπικών φορέων και των θεσμικών εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τους καρκινοπαθείς στο Βόλο.

Η διάσταση που πήρε το θέμα και η πανελλήνια κατακραυγή που ακολούθησε, υποχρέωσαν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου να πάρει στροφή 180 μοιρών και να ανακαλέσει την προηγούμενη λανθασμένη απόφασή της (να σταματήσει δηλαδή το νοσηλευτικό ίδρυμα να δέχεται νέα περιστατικά καρκινοπαθών επειδή η φαρμακευτική δαπάνη).

Αυτό που ωστόσο είναι αναγκαίο όσο ποτέ, είναι πως το μεταβατικό στάδιο μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα δεν πρέπει να είναι μεγάλο. Η Διοίκηση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να έχει «πάρει το μάθημά της». Έχει συνειδητοποιήσει ότι βιάστηκε να τραβήξει κόκκινη γραμμή και να εκδώσει οδηγία μετακίνησης των νέων περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία και ανασκουμπώθηκε, διεκδικώντας σε πρώτο πλάνο την οριστική λύση μέσα από τη δημιουργία υποδομών που θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τους καρκινοπαθείς.

Η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής, που θα μπορεί να δέχεται επιπλέον περιστατικά από όσα μπορεί σήμερα η Μονάδα, εφόσον η λειτουργία της συνοδευτεί από επιπλέον προσωπικό γιατρών και ογκολόγων, θα είναι μία θετική εξέλιξη. Αυτό προϋποθέτει βέβαια να πειστεί το Υπουργείο Υγείας και να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση του νέου οργανισμού. Σε συνδυασμό και με μία γενναία χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, σίγουρα θα μπορούμε να μιλάμε για οριστική λύση.

Επειδή όμως στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει μόλις προκύπτει ένα πρόβλημα, αντί να αναζητήσουμε δραστικές λύσεις, να προχωράμε σε αποσπασματικές παρεμβάσεις που δίνουν προσωρινά μία ανάσα χωρίς να εγγυώνται οριστικό ξεκαθάρισμα, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα.

Το Υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωμένο, σήμερα κιόλας, να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να μην αρκεστεί σε μία έκτακτη χρηματοδότηση που θα δίνει προσωρινή ανάσα… στα οικονομικά του νοσοκομείου για να αντιμετωπιστεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Στο αίτημα να δημιουργηθεί άμεσα Ογκολογική Κλινική στο Αχιλλοπούλειο συμφωνούν όλοι. Με αυτή την κοινή συνισταμένη, φορείς και τοπική κοινωνία, μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό πίεσης ώστε το Υπουργείο Υγείας να πράξει αυτό που κάτω από άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου