Οι ατέρμονες συζητήσεις

οι-ατέρμονες-συζητήσεις-515980

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, και σε αυτόν που απομένει θα πρέπει να γίνουν άλματα, ώστε τέλος του χρόνου οι στόχοι να έχουν ευοδωθεί

Δεν ξέρω εάν ο κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε χθες «ανώνυμα» για να διαβεβαιώσει ότι η τεχνική συμφωνία είναι κοντά, ήθελε με αυτό τον τρόπο να καθησυχάσει την αγορά που είναι στο πόδι. Αυτό που ξέρω -ή καλύτερα που διαισθάνομαι συνομιλώντας καθημερινά με ανθρώπους της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και της μεταποίησης, αλλά και με απλούς πολίτες- είναι ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, και αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουν.

Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τις τελευταίες προειδοποιήσεις μεγάλων οικονομολόγων και τραπεζιτών, τότε θα πρέπει να έχουμε προσεγγίσει το σημείο μηδέν. Η αβεβαιότητα ήδη έχει χτυπήσει σε καίριους τομείς. Τα έσοδα μειώνονται και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, αφού κανείς δεν πληρώνει.

Άλλοι γιατί δεν έχουν και άλλοι διότι βλέποντας ότι μπορεί να συμβεί κανένα ατύχημα, επιλέγουν την αναμονή μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Την ίδια ώρα όμως, οι καταθέσεις μειώνονται σχεδόν 1 δισ. ευρώ τον μήνα μέσα στο 2017, ενώ η κατανάλωση βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Το πρώτο τρίμηνο ουσιαστικά χάθηκε και θα κλείσει είτε με οριακή ύφεση είτε με οριακό θετικό πρόσημο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει υστέρηση της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη, σε σύγκριση με τον στόχο.

Κι όλα αυτά, γιατί η διαπραγμάτευση έχει καθυστερήσει δραματικά. Επί έξι μήνες τα ίδια θέματα πέφτουν στο τραπέζι, οι δανειστές κάθε φορά προσθέτουν και κάτι παραπάνω στις απαιτήσεις τους, η κυβέρνηση από την πλευρά της εκθέτει τις δικές της προτάσεις, όμως επί της ουσίας αποτέλεσμα ακόμη δεν υπάρχει.

Και όσο συνεχίζονται οι ατέρμονες συζητήσεις τόσο θα διευρύνεται η ανασφάλεια στην αγορά. Και εάν χαθεί και η περίοδος του Πάσχα, ας μην περιμένουν μετά στο οικονομικό επιτελείο να υπάρξουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, αφού οι έμποροι και οι επαγγελματίες περιμένουν πώς και πώς την εορταστική περίοδο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μία μικρή έστω ρευστότητα, που θα τους επιτρέψει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Όσο για τον μεγάλο στόχο, την επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη 2,7% για φέτος, όμως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, θα πρέπει να ξεχαστεί από την κυβέρνηση.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και σε αυτόν που απομένει θα πρέπει να γίνουν άλματα, ώστε τέλος του χρόνου οι στόχοι να έχουν ευοδωθεί, κάτι που θεωρείται σχεδόν ανέφικτο όσο συνεχίζεται το «μαρτύριο της σταγόνας», και χωρίς να ξέρει κανείς τι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου