Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εμείς οι καταναλωτές

η-ιδιωτικοποίηση-της-δεη-και-εμείς-οι-κ-517211

Οι πολίτες πρέπει να έχουν σφαιρική εικόνα, ώστε να μπορούν να εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα ή μη μίας τέτοιας ιδιωτικοποίησης

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προκαλεί τις τελευταίες ώρες σοβαρούς κυβερνητικούς τριγμούς. Η διάψευση των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έρχεται αντιμέτωπος με τις ίδιες του τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Πρώτα ήταν ο ΟΛΠ, ακολούθησε το Ελληνικό, τα αεροδρόμια και τώρα η ΔΕΗ. Η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και ετοιμάζεται να κατεβάσει διακόπτες. Μπορεί το υπουργείο να διαμηνύει ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι τελικά δεν θα υπάρξει συμφωνία στα ενεργειακά που να αλλάζει το status quo στη ΔΕΗ.

Όσοι πίστευαν ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους της κυβέρνησης -με τόσα μέτωπα ανοιχτά- να αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και πως θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία, φαίνεται ότι θα διαψευστούν οικτρά.

Η ΔΕΗ δεν είναι μία απλή επιχείρηση. Μετά τον ΟΤΕ, που εδώ και χρόνια με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων πέρασε σε ξένα χέρια, είναι η επόμενη επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα που σταδιακά θα αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για πολλούς η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αποτελεί καθοριστικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και πως θα μπορούσε να συνεχίσει να παίζει κομβικό ρόλο.

Φαίνεται ότι αυτό το στοίχημα χάνεται. Μαζί με τη δέσμευση που είχε αναλάβει προεκλογικά η κυβέρνηση ότι θα προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης όταν έλεγε «Η εκποίηση της ΔΕΗ συνιστά εθνικό έγκλημα».

Δεν ξέρω εάν οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει το διακύβευμα αυτής της ιδιωτικοποίησης. Προς το παρόν όσοι αντιδρούν στο όλο θέμα το προσεγγίζουν σε πολιτικό επίπεδο. Χρειάζεται όμως, πριν η κοινή γνώμη εξάγει τα συμπεράσματά της, να υπάρξει μία πολύπλευρη ενημέρωση για να μάθουμε τελικά τι σημαίνει για εμάς τους καταναλωτές η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. Ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του νέου καθεστώτος και πώς επηρεάζει εμάς ως πολίτες αυτό;

Πρέπει να γνωρίζουμε. Οφείλουν να μας ενημερώσουν. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι έχοντες θεσμικό ρόλο στη ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ στέκεται απέναντι στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης. Είναι υποχρεωμένη να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις της για τους λόγους που διαφωνεί. Όπως επίσης, όσοι συμφωνούν, θα πρέπει να εκφέρουν τα δικά τους επιχειρήματα.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μία σφαιρική εικόνα, που θα συμβάλει τελικά ώστε να εξαχθούν και χρήσιμα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα ή μη μίας τέτοιας ιδιωτικοποίησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου