Εάν δεν υπήρχαν εθελοντές έπρεπε να τους έχουμε ανακαλύψει

εάν-δεν-υπήρχαν-εθελοντές-έπρεπε-να-το-529121

Απέναντι στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, οι πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους, τη δημιουργικότητά τους, τις γνώσεις, τις δυνατότητές τους

Διάβαζα προχθές τυχαία σε ένα περιοδικό, ένα ειδικό αφιέρωμα στον εθελοντισμό και στο πόσο είναι αναγκαίος σε περιόδους σαν αυτή τη δύσκολη που διανύουμε.

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η συνεχώς αυξανόμενη τάση δραστηριοποίησης εθελοντικών οργανώσεων, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τόσο του κράτους όσο και των μηχανισμών της αγοράς να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τα ολοένα και πιο σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα.

Για αυτό και σήμερα ειδικά, στην Ελλάδα που βιώνει επτά χρόνια ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, το επίκεντρο του εθελοντισμού έχει μετατοπιστεί, από τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση της κοινωνικής φτώχειας.

Απέναντι στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, οι πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους, τη δημιουργικότητά τους, τις γνώσεις, τις δυνατότητές τους, τις δεξιότητες τους και τις αντοχές τους και αναδεικνύουν το μεγαλείο του εθελοντισμού.

Με τη δράση τους έρχονται και λειτουργούν ως ένα δίχτυ προστασίας, συμβάλλοντας θετικά στην αντιμετώπιση κυρίως ιδιαίτερων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, που έχουν προκαλέσει οι βάρβαρες πολιτικές της λιτότητας και καλύπτουν κενά που δημιουργούνται από την αδυναμία του κράτους να λειτουργήσει προστατευτικές δομές και υπηρεσίες υπέρ των πολιτών και ειδικότερα εκείνων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης και της φτώχειας.

Η δεξαμενή των ενεργών πολιτών πρέπει να αποτελέσει την ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορεί να δομηθεί μια κοινωνία αλληλεγγύης και συμμετοχής. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι όταν δεν ζούμε ο ένας για τον άλλον είμαστε νεκροί, και πως «όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, όταν όμως δίνεις γεμίζει η καρδιά σου»

Μέσα σ’ αυτή, την πολύ δύσκολη συγκυρία που ζούμε, μακάρι το εθελοντικό κίνημα να μεγαλώσει και να συνεχίσει να αποτελεί φωτεινό στοιχείο της κοινωνίας. Και εμείς όλοι οι πολίτες, ως εθελοντές, να το υπηρετούμε με περισσότερες δυνάμεις. Με όπλα την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ευγένεια, τον αλτρουισμό.

Για αυτό και οι εθελοντικές ομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί σκοπός μιας υγιούς αυτοδιοίκησης πρέπει είναι η διαχείριση του πλούτου που παράγουν οι πολίτες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις, αξιοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο των εθελοντών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, χωρίς βέβαια να φιλοδοξεί να υποκαταστήσει απαραίτητες δομές της πολιτείας.

Και όπως είπε και μία εθελόντρια: «Θέλω να υπάρχουμε για να καλύπτουμε την παρανυχίδα στις δομές του ευνομούμενου κράτους μας, και όχι για να του φτιάχνουμε όλο το χέρι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου