Εχουν στυλώσει τα πόδια

εχουν-στυλώσει-τα-πόδια-531636

Η τρόικα επιμένει σε μια συνταγή «καταστροφική», που θα οδηγήσει σε νέο γύρο φτωχοποίησης, και η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει ουσιαστικές διεξόδους

Κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν να ανταλλάσουν μηνύματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δίνοντας την αίσθηση αμφότεροι ότι έχουν «στυλώσει» τα πόδια και όποιος βγει στο τέλος κερδισμένος.

Κι όμως, την ίδια ώρα η οικονομία συνθλίβεται. Η αβεβαιότητα παραμένει και η κοινωνία πλέον εμφανίζει πρωτόγνωρα σημάδια κόπωσης και ανασφάλειας, αφού και αυτή τη φορά, με αφορμή τα όσα ακούγονται και τα όσα γράφονται, έχει σχεδόν προεξοφλήσει ότι νέα επώδυνα μέτρα είναι προ των πυλών.

Η κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνεται ανάγλυφα στις δηλώσεις και τα συνεχή «καμπανάκια» εκ μέρους όλων των παραγωγικών φορέων, που ούτε λίγο ούτε πολύ πλέον εκλιπαρούν να ληφθούν αποφάσεις, να κλείσει η αξιολόγηση για να μη συνεχιστεί η καθίζηση.

Το γεγονός ότι όλα κρέμονται σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία.

Ενώ θα έπρεπε η χώρα να σχεδιάζει το μέλλον της, να συζητά τα επόμενα αναπτυξιακά της βήματα και πως θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, όπως πριν το 2009, οι μέρες και οι ευκαιρίες περνούν ανεκμετάλλευτες.

Αναλωνόμαστε στο τι θα πει ή τι εκτίμηση έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Μοσχοβισί, αντί να προβληματιζόμαστε για το πως η κρίση θα γίνει ευκαιρία για να αναχαιτιστεί η ανεργία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Διαβάζουμε τις έρευνες που αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και την κοινωνία, με τελευταία αυτή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και δεν αιφνιδιαζόμαστε.

Ασφαλώς για τη φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος των Ελλήνων πολιτών δεν ευθύνονται αποκλειστικά τα κόμματα που κυβέρνησαν στα χρόνια των μνημονίων. Οι αδιέξοδες πολιτικές των δανειστών, οι λανθασμένες και πολλές φορές ακραίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αλλά και η αβελτηρία των κομμάτων, που κυβέρνησαν και κυβερνούν, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αποτελούν τις βασικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση.

Το δυσάρεστο είναι ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν αποδέχεται τα λάθη της και δεν κάνει κινήσεις για να τα διορθώσει. Η τρόικα επιμένει σε μια συνταγή «καταστροφική», που θα οδηγήσει σε νέο γύρο φτωχοποίησης, και η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει ουσιαστικές διεξόδους που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, αφού όλα ελέγχονται και όλα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Και μπορεί η κυβέρνηση να έχει καλές προθέσεις, να επιθυμεί να διαπραγματευτεί για να πετύχει το καλύτερο για τη χώρα και να μην υποκύψει σε ακραίες επιλογές των δανειστών, όμως έχει κάνει μεγάλα λάθη που τώρα καλείται να τα αντιμετωπίσει. Διότι έσπευσε να πανηγυρίσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης από τον περασμένο Δεκέμβριο, φτάσαμε Μάρτιο και μπορεί να περάσει κι ο Απρίλιος, κι εμείς ακόμη θα διαπραγματευόμαστε. Και αυτό είναι που τρομάζει περισσότερο. Οι ατέρμονες συζητήσεις, που όσο συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου